Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrozone czerwone i czarne porzeczki
Date: Mon, 24 Apr 2006 00:04:42 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <e2gtd8$l7v$1@inews.gazeta.pl>
References: <e2gnn2$opn$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: bpb85.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1145829608 21759 83.29.43.85 (23 Apr 2006 22:00:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Apr 2006 22:00:08 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (Windows/20060308)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266885
Ukryj nagłówki
Tusiek napisał(a):
> A że mam tych porzeczek sporo, więc i na kisiel, i na galaretkę, i na
> _pyszne_ciasto_ wystarczy. :)
Ciasto (duża tortownica):
- robisz kruche ciasto z 200 g mąki,100 g masła, 100 g cukru i 1 jajka,
lepisz z niego kulę, zawijasz w folię i do lodówki,
- piekarnik tymczasem grzejesz do 200 stopni
- bierzesz: ok. 0,5 kg porzeczek, 3 duże jajka lub 4 małe, 150 g
migdałów, 100 g cukru. Żółtka ucierasz z połową cukru na puszystą masę,
dodajesz zmielone (wcześniej obrane ze skórek) migdaly, delikatnie
mieszasz, białka ubijasz na sztywną pianę z drugą połową cukru i
delikatnie dodajesz do żółtek z migdałami.
Na końcu szybko dodasz zamrożone porzeczki, w ostatniej chwili, by się
nie rozpaćkały.
- Surowe ciasto (to z lodówki) rozwałkowujesz, wykładasz nim tortownicę,
nie tylko dno (nakłuwasz widelcem kilka razy), ale i boki. Na nim
układasz masę z porzeczkami.
Pieczesz ok. 40 minut (sprawdzaj patyczkiem), dajesz odpocząć w
tortownicy przez 5-7 minut, po czym wykładasz. Jak przestygnie, posyp
cukrem pudrem.
Surowa galaretka: przecierasz przez sito lub przepuszczasz przez
maszynkę porzeczki (kolor dowolny lub mieszane), dodajesz na 1 kg
przecieru 1, 30 kg cukru, ucierasz tak długo, aż cukier się całkiem
rozpuści. Szybko zaczyna gęstnieć.
Kisiel porzeczkowy: miażdżysz połowę porzeczek na to przeznaczonych,
zagotowujesz na moment i przecierasz. Dodajesz cukier, mąkę ziemniaczaną
rozmieszaną w małej ilości zimnej wody, gotujesz kisiel, jak z torebki :)
Do gotowego dodajesz resztę porzeczek - w całości i surowych. Gotowe.
--
pa, BasiaBjk
|