Data: 2018-05-16 19:28:42
Temat: Re: sok z buraków
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>1.5 kg buraków obranych i pokrojonych w talarki
>3 litry wody (przegotowanej chłodnej / ja używam nieprzegotowanej)
>3 łyżki soli
>kilka ząbków czosnku
>kilka liści laurowych rozgniecionych lekko kulek ziela angielskiego oraz
>pieprzu
>Wszystko do dużego słoika. Mix i wstrząs.
>Przykrywam talerzykiem. Należy zwrócić uwagę żeby buraki nie wystawały nad
>powierzchnię wody bo mogą spleśnieć.
>Codziennie mieszam chińską pałeczką do ryżu i zbieram osad gromadzący się
>na powierzchni. Po tygodni zlewam do butelek >i piję.
>W smaku podłe.
W smaku podłe, bo źle robisz.
Tylko 5 dni, nie tydzień.
Jesienią, a nie wiosną.
Soli można nie dać, a można łyżeczkę na słoik 2l.
Czosnek dajesz po kiszeniu, bo baktriobujczy i utrudniasz pracę bakterią.
Pszyprawy też po kiszeniu.
I jest pyszne.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|