Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!r41g2000prr.googlegroups.co
m!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: terminarz przygotowan do imprezy
Date: Mon, 2 Feb 2009 23:21:10 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 46
Message-ID: <2...@r...googlegroups.com>
References: <9...@m...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.6.217.252
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1233645671 17073 127.0.0.1 (3 Feb 2009 07:21:11 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Feb 2009 07:21:11 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: r41g2000prr.googlegroups.com; posting-host=83.6.217.252;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319906
Ukryj nagłówki
On 3 Lut, 07:19, Steve Adeleke <k...@o...pl> wrote:
Pierwsze:
Dania kwaśne lub zakwaszane można dłużej przechować w chłodziarce
a nawet tylko w chłodnym miejscu - czyli zakwaszony barszczyk kapusta
kiszona, ogórki kiszone (lepiej w plasterkach - łatwo nabierać
wbijając widelec). Na barszczyk uzyć albo dużo grubo pokrojonych
buraków (na ćwikłę) albo skroić na słomkę (robotem), podobnie inne
warzywa do barszczu - nie stosować cukru - lepiej dac więcej cebuli
czy korzeni (marchew, pietruszka, seler) póżniej zetrzeć wszystko z
buraczkami i zasmażyć, przechować można albo zasmażone, albo nie
starte w chłodziarce. Barszczyk zakwaszony wystarczy przechować w
chłodzie.
Pierogi z kapustą i grzybami można wcześniej ugotować - dać do
chłodziarki w jakimś garnku a nawet do zamrażarki - można wykorzystać
przyjaciół, gdy mało miejsca.
Mięso i ryby zapeklować w jakichś sosach, obrobić termicznie tuż
przed imrezką lub nawet na imrezie z rusztu, czyli grilla.
Marchew, jabłka trzeć przed samym podaniem - można trzymać obrane
w zakwaszonej kwasem cytrynowym lub sokiem z cytryny wodzie, po to,
aby nie obierać w trakcie imprezy.Marchew można też blanszować - czyli
włozyć na chwilę do wrzątku a później szybko schłodzić - nie będzie
ciemnieć.
Pierogi można włożyć wraz z wkładkami (do lodówek turystycznych)
wcześniej zamrożonymi w dobrej zamrażarce do toreb termoizolacyjnych -
dostępne w wielu marketach podobne inne dania. Sałaty i inną zieleninę
najlepiej kupić w dniu imrezy. w najgorszym razie dzień wcześniej -
wstawić do wody. Pierogi - trzeba liczyć po 6 szt + 4 na dokładkę.
Zawsze wszystko na wyrost - wegetarianin może być jeden, ale
chętnych do spróbowania dużo więcej. Trzeba mieć pojemniki i tacki,
folie i torby foliowe jednorazowego użytku do rozdania gościom na
odchodnym nadmiaru, którego sami nie będziemy (mimo najlepszych chęci)
przechować lub zjeść.
|