Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co jeszcze... Re: Co jeszcze...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co jeszcze...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl
!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeszcze...
Date: Mon, 12 Sep 2011 23:24:59 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 71
Message-ID: <j4ltbi$6vo$15@node2.news.atman.pl>
References: <7snvep1meiw0.uiba3yk9rb1v$.dlg@40tude.net>
<4e6a58db$0$3499$65785112@news.neostrada.pl>
<1rvwb6zabw855.1ithaacbpjxie$.dlg@40tude.net>
<j4do4a$78d$1@node2.news.atman.pl>
<9...@4...net>
<4e6b06d8$0$3501$65785112@news.neostrada.pl> <j4fhbb$jud$4@news.onet.pl>
<12kyyo2a1j6c8.1hatgrqktl091$.dlg@40tude.net>
<4e6b4d72$0$3487$65785112@news.neostrada.pl>
<1dyxtprsl4g7e$.fffvins5gdf9$.dlg@40tude.net>
<4e6b6c7f$0$3494$65785112@news.neostrada.pl>
<znih5qt9qo6x.1g5n3akb42qwk$.dlg@40tude.net>
<4e6b910d$0$3504$65785112@news.neostrada.pl>
<1kce53kcspx26.da6d4l2xpoep$.dlg@40tude.net>
<4e6d9e25$0$3508$65785112@news.neostrada.pl>
<1fgcyq92aix81.ysj9mvpqqqhn$.dlg@40tude.net>
<j4kr0u$arh$2@node2.news.atman.pl>
<6...@4...net>
<j4kse5$arh$3@node2.news.atman.pl>
<1b0ophz28mhsp$.4lbpxbb8smeo$.dlg@40tude.net><j4loib$6vo$11@node2.news.atman.pl>
<1j6106shs8miq$.mchjcgwtktnp$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1315862706 7160 188.122.20.27 (12 Sep 2011 21:25:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Sep 2011 21:25:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <1j6106shs8miq$.mchjcgwtktnp$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337606
Ukryj nagłówki

Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 12 Sep 2011 22:03:16 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Czerninę? Chyba wycięłaś niechcący. Bleee.
>
> Tak, czerninę. Się mi niechcący wycięło.
>
>
>> Ja lubię flaki, Misiek amator potraw wszelakich próbował i też
>> stwierdził, że dobre. Tż nie ruszy za żadne skarby świata.
>> Mój tata robi najlepsze na świecie.
>
> To jest nas dwoje :-)
>
>
>>> Ależ tatar nie ma smakować jak surowe mięso - przyprawia się go i je się do
>>> niego tyle dodatków...
>> Wiem, dlatego próbowałam w różnych wydaniach. No nie lubię.
>>
>>>> Starszy brat nie je żółtego sera, ojciec zielonych ogórków, mama
>>>> królika, tż sosu pomidorowego do gołąbków.
>>> Z tym sosem popieram, że nie uznaję - ale żeby AŻ nie zjeść, to aż tak to
>>> nie.
>> A co jesteście frakcja od gołąbków z ziemniakami i sosem grzybowym :) ?
>
> Żadnych ble! sosów z obcych smaków do gołąbków - w goląbkach ma być
> zachowane to, co w nich jest najlepszego - kapustowość i mięsność z
> posmakiem cebuli i pieprzu! Dlatego dla nas gołąbki istnieją tylko
> podsmażane na rumiano na zeszklonej na tłuszczu (najlepiej smalcu) cebulce.
> Tzn najpierw oczywiście duszę wielką ilość gołąbków tylko w małej ilości
> wody w wielkim garze przekładajac kawałkami liści selera (świetne!), w 3
> warstwach. I na razie na tym koniec, mogą nawet ostygnąć i do lodówki.
> Potem te gotowe sukcesywnie się spożywa, dusząc na patelni z cebulą,
> podlewając smakiem z gotowania gołąbków z gara i troszkę wodą o ile smaku w
> garze mało, pod przykryciem i ze 2 razy przewracajac doprowadza do stanu,w
> którym znowu zaczynają się rumienić i wraz z resztką wody tworzy się pod
> nimi esencja o konsystencji trudnej do okreslenia, bo nie jest wodnista,
> lecz taka kremowa, ale nie zawiesista - może porównam z sosem spod mięsa,
> rzadko-gęstawy, mięsno-kapustowo-cebulowy, złocisty, gołabki mają być w nim
> zanurzone na wys. ok. 1/3.
> Podaję nacięte wzdłuż, nieco rochylone, w nacięcie wlewam ową esencję z na
> wpół rozpadającą się, lekko złotą cebulką... Nadzienie (pieprzne ma być)
> nasiąka tym smakiem i staje się pysznie kremowo-pikantne... Marzenie :-)
>
> Jedyna postać z pomidorami to moje ostatnie odkrycie - posypywanie bardzo
> gorących gołąbków na talerzu pomidorami w proszku. Ciekawe doznanie.


Okrooopne! Nie cierpię odgrzewanych potraw. Nigdy, no dobra rzadko.
Sos pomidorowy do gołąbków to sama esencja smaku!

>>>> Aaa ja nie znoszę białej czekolady i co poradzisz?
>>> Kud-kudak, kud-kudak, a ja znoszę, a ja tak! //w małych ilościach ;-PPP
>> Ja to wogle nie przepadam za czekoladą. Inna jestem, wiem.
>
> Ja uwielbiam, ale jest to taki rodzaj uwielbienia, który nie polega na
> dążeniu do pochłonięcia maksymalnej ilosci - wystarczą mi 1-2 kostki,
> smakuję aż do rozpuszczenia rozlewajacą się na języku słodycz... I mogę
> znowu nie jeść czekolady z miesiac. MŚK natomiast pożera hurtowo, gryząc
> bez smakowania. Profanacja po prostu. Tak to można zeżreć tabliczkę-dwie i
> nawet tego nie zauważyć, co on własnie zwykle czyni :-)

Tż lubi białą tę bąbelkową. Okropne.
Ze słodyczami w ogóle jest zabawnie, bo ja uwielbiam tylko ciasta,
Misiek tylko wybrane ciasta (żadnych snicekrsów, Kopnpersów etc.),
Maciek wszystko, co słodkie, a tż białą czekoladę bąbelkową.


--

Paulinka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 Ikselka
13.09 medea
13.09 medea
13.09 medea
13.09 Qrczak
13.09 Qrczak
13.09 Ikselka
13.09 medea
13.09 medea
13.09 medea
13.09 Ikselka
13.09 Ikselka
13.09 medea
13.09 medea
13.09 Paulinka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem