Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z tym jajem? Re: Co z tym jajem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co z tym jajem?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Co z tym jajem?
References: <mg5cbn$f4d$1@srv13.cyf-kr.edu.pl> <mg5dr1$b11$1@usenet.news.interia.pl>
<mg5rmk$2ed$1@mx1.internetia.pl> <mg5rqd$2ed$2@mx1.internetia.pl>
<552699d2$0$15658$65785112@news.neostrada.pl>
<mg6973$uag$1@node1.news.atman.pl>
<5526d401$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<5527f444$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<55281e61$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<55283211$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
<5528338a$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<mgasmh$8o4$3@node2.news.atman.pl>
<55296a12$0$15672$65785112@news.neostrada.pl>
<mge6hu$iut$1@node1.news.atman.pl>
<552bb37a$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<552cb134$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mgit1i$ocl$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mgl689$6q7$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mgles5$g3f$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 15 Apr 2015 13:46:15 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 42
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1429098375 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8376 77.253.217.116:36509
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363715
Ukryj nagłówki

Pani Basia napisała:

>> Wszystko ma swój czas i swoje miejsce. Jest okres na porzeczkowe listki,
>> jest na szparagi, na figi i na truskawki. Są też rzeczy, które smak
>> sobie właściwy mają tylko w jednym miejscu na kuli ziemskiej
>
> Aproposik, dwa dni temu w drodze z wiosenno-wielkanocnych wakacji
> zatrzymałam się na troszkę w Serbii i tam odkryłam wino Bermet,
> smakowało mi ogromnie, a smak to całkiem niespotykany w domowych winach.
> Zastanawiam się, czy to zadziałały czas i miejsce, czy w domu te
> odczucia się potwierdzą. Pewnie znasz Bermet? Bo podobno we wschodniej
> Chorwacji też robią.

Trzeba było wziąć ze sobą do domu butelkę i dokonać analizy kompatatywnej.
"Bermet", to po prostu "wermut" przeniesiony do lokalnego narzecza. Więc
nie jakieś konkretne wino z określonego szczepu, tylko napitek wytworzony
odrębną techniką -- wzmocniony nieco i przyprawiony aromatycznie. Spotkać
można w knajpie, że nawet "prošek" w angielskielskiej wersji występuje jako
"vermouth" -- no też fajnie, taki bezpiołunowy wermut, bezziołowy nawet.

Istnieje na świecie całe mnóstwo ziołowych napitków. Bardzo często, jak
i w tym przypdku, miały początkowo służyć ku zdrowotności. Kupiłem kiedyś
w Czechach nalewkę, co na etykietce miała napisane, że do jej produkcji
użyto stu składników, a każdy z nich przebadany był przez C.K. doktora z
Wiednia, który poniżej własnoręcznym podpisem zaświadcza, że każdy z nich
zdrowiu służy i zaszkodzić nie może. No i jak tu się nie napić, mając
takie urzędowe zaświadczenie, że wódka zdrowa.

Aromatyzowanie win, to trochę rzadsza praktyka niż robienie spiritusowych
nalewek. Ale równie wdzięczna, co choćby po tym bermecie widać. A on też
po domach wyrabiany, jak i prošek -- więc da się. Co więcej, jeśli chodzi
o loci na północ od Karpat, to tu widzę dobry kierunek dla domowych winnych
wyrobników. Wino tarniniwe, którym mnie dawno temu poczęstowano, miało taką
własnie bermetową swoistość (niespotykaną w winach z winnicy). Ziół na
miejscu mamy dostatek. Korzenie za wschodu i cytrusy z południa -- to też
mocny element w tradycji Rzplitej. Ducha ochoczego trzeba nam tylko więcej,
by pomieszać to wszystko dla zwiększenia zdrowotności ciała!

Jarek

--
Spiritus quidem promptus est, caro autem infirma.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.04 bbjk
16.04 FEniks
16.04 bbjk
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 bbjk
16.04 bbjk
16.04 FEniks
16.04 FEniks
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 FEniks
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?