Data: 2020-12-20 18:38:31
Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 20.12.2020 o 16:04, cef pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>>
>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>> miałaby utrudniać lepienie.
>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>
> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to
> się po prostu rozłazi.
> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
> czy też owoce pojedyncze jako farsz.
Farsz do ruskich, jeśli się go zrobi z bardzo kleistych ziemniaków albo
zmiksuje blenderem, może bardzo utrudnić lepienie. Kto kiedykolwiek
robił własnoręcznie pierogi, musi wiedzieć, że konsystencja farszu ma
duże znaczenie przy lepieniu.
Ewa
|