Data: 2014-11-01 19:42:55
Temat: Re: Karmel
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-11-01 19:33, FEniks pisze:
> Co zrobić, żeby cukier ładnie się skarmelizował?
> Według przepisu - w rondelku w 1/4 szklanki wody rozpuścić 1/2 szklanki
> cukru i ogrzewać aż do zgęstnienia i zbrązowienia, a potem dodać 1/4
> śmietanki i wszystko połączyć w ładny gładki karmel. Niestety wszystko
> po chwili mi się scukrza, zanim nawet zbrązowieje. Nawet dodanie
> odrobiny octu nie pomaga.
Ale karmel to chyba bez śmietanki? Tylko cukier i woda, a ze śmietanką
to sos karmelowy lub kajmak - jeśli gotujesz śmietankę z cukrem do
zbrązowienia i zgęstnienia.
Do karmelu tyle objętościowo wody, ile cukru - czyli jeśli szklanka
wody, to i szklanka cukru, w Twoich proporcjach jest za mało wody.
--
B.
|