Data: 2002-12-03 14:00:28
Temat: Re: Kiszenie burakow na barszcz
Od: "Artur Z" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szczerze mowiac ten przepis na kwasno-slodki kwas buraczany jakos nie
pobudza mojej wyobrazni (bez soli i z polowa chleba?).
A propos znam p. M.G. z opwowiadan ludzi, ktorzy znali ja jako kelnerke w
"Krokodylu" i nie robila wowczas wrazenia mistrzyni kucharskiej za jaka chce
uchodzic, choc dbalosci o image nie mozna jej odmowic.
Proponowal bym poprostu:
KWAS BURACZANY: 1kg buraków obrać, umyć, pokroić w cienkie krążki, włożyć do
kamiennego garnka i zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać łyżeczkę soli,
skórkę razowego chleba, 3 ząbki czosnku. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe
miejsce na tydzień. Po ukiszeniu kwas zlać do słoików i przechowywać w
lodówce.
--
Pozdrawiam
Artur
|