Data: 2008-02-27 09:15:25
Temat: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: Artur Górniak <a...@a...pl.eu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea <e...@p...fm> napisał(a):
> W sprawie przechowywania rosołu, to najlepiej przechowywać go bez
> wszelkich roślin w środku - usunąć warzywa i najlepiej przelać do
> mniejszych słoików, aby uniknąć wielokrotnego podgrzewania, wtedy nie
> kwaśnieje tak szybko.
Ja rosół jem tylko świeży, a potem przecedzam i schłodzony dodaję.
Dodatkowo eliminuje z kurczaka większość tłuszczu, a jeśli się nie uda
to całość tego co jeszcze pływa na schłodzonym rosole staram się
wrzucić do tego co z niego robię za pierwszym razem (lub wyrzucam
np. psu jeśli tłuszczu jest za dużo).
Klarowany, bez płatów tłuszczu rosół trzyma bez problemu ponad tydzień.
Z ciekawostek ostatnio eksperymentalnie robiłem rosół na wywarze
z warzyw sałatkowych.
Przy odpowiednim doborze proporcji składników działa nieźle
i mam potem sałatki na tydzień i bulionu na tydzień ;-).
Artur Górniak
|