Data: 2008-02-27 09:51:21
Temat: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: Artur Górniak <a...@a...pl.eu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> napisał(a):
> JA czasami idę jeszcze dalej i zpowodu braku czasu na codzienną zabawę w
> kuchni część gotowych potraw porcjuję i zamrażam. Szczególnie potrawy
> mięsne ale także gotowe zupy. Mam plastikowe pojemniczki w których albo do
> końca przechowuję albo tylko zupę zamrażam, a po zamrożeniu foliuję bez
> powietrza i ponownie wkładam do zamrażalnika.
Ciekawy pomysł.
Dowolne zupy?
Zastanawiam się czy jeśli zamrozić zupę z ziemniakami to czy potem
ziemniaki nie będą mieć takiego charakterystycznego posmaku.
Normalną zupę jeśli wstawię do lodówki i ma ona w sobie ziemniaki
to po około 24h ziemniaki mają taki specyficzny posmak przeleżenia.
(dlatego z reguły ziemniaki dogotowuję do zup, a jeśli przechowuję
to staram się nie dłużej niż pół dnia.
obiad dziś, śniadanie jutro ;-) )
Dużo zależy od gatunku/jakości ziemniaków oraz od kilku innych
czynników (oczywiście od rodzaju zupy też).
Artur Górniak
|