Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Margaryny zakazane, ale nie w Polsce niestety.
Date: Tue, 20 Sep 2016 10:13:47 +0200
Organization: private
Lines: 48
Message-ID: <o...@t...home>
References: <57d9d9d6$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<57dc21b0$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57de3eda$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57e078e9$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-231-121.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1474359230 25459 78.8.231.121 (20 Sep 2016 08:13:50
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Sep 2016 08:13:50 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373493
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2016 o 01:46 Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl>
pisze:
> Trefniś pisze:
>> Siła tego mitu jest tak wielka, że nawet odstraszająca (uwodorniony olej
>> palmowy!) nazwa nie jest zmieniana.
>
> Jaki znowu "uwodorniony olej palmowy"? Widziałeś ty w życiu na oczy olej
> palmowy? To tłuszcz stały, w pełni nasycony, jeden z najbardziej
> stabilnych tłuszczy w naturze (chyba bardziej odporny na utlenianie od
> frytury z łoju wołowego). Tu nic uwodarniać nie trzeba - margarynę to
> się z oleju rzepakowego robi (abo innego, tfu, sojowego).
Byle co jesz, byle co wiesz.
Możesz sobie kupić taki u producenta.
Olej palmowy rafinowany utwardzony (uwodorniony) TYP K1UROP58:
http://www.olej.biz.pl/charakterystyka_produktow.php
?site=201
Olej palmowy rafinowany utwardzony (uwodorniony)TYP C1UROP40-43
http://www.olej.biz.pl/charakterystyka_produktow.php
?site=198
Tu popatrz, jak jest konfekcjonowany:
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012/10/czarna-li
sta-produktow-zawierajacych.html
Gdzie są stosowane u t w a r d z o n e oleje palmowe poszukaj już sam.
Choćby wspomniana już kultowa Palma z Kruszwicy:
http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/10/palma-z-kru
szwicy-od-kiedy-pamietam.html
EOD
--
Trefniś
|