Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!feed.new
s.qwest.net!mpls-nntp-01.inet.qwest.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 09 May 2014 12:33:25 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a813f$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a9b7c$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536bf49b$0$2157$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
In-Reply-To: <7...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <536caef2$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.5.108.50
X-Trace: 1399631602 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2161 83.5.108.50:1207
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355864
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-05-09 10:23, czeremcha pisze:
> W dniu czwartek, 8 maja 2014 23:18:21 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
>
>> Problem w tym, �e sok z czarnego bzu ma bardzo charakterystyczn� gorycz
>> w sobie, do kt�rej do tej pory si� nie przekona�am.
> Sambucol to owoce bzu czarnego, a syrop z kwiatów bzu czarnego to zupełnie inna
historia.
Oczywiście. Wcale tego nie kwestionuję. My tu o dwóch różnych rzeczach
(choć z jednego krzaka) na raz mówimy.
>
> Jak wiele innych rzeczy - prawie nieznany u nas, natomiast za granicą - to i
owszem.
>
> https://www.delicious-austria.com/darbo-holunderblut
en-sirup-0-5lt.html?___store=en&___from_store=de
>
> http://www.britishsupermarketworldwide.com/acatalog/
Sainsburys-English-Elderflower-Cordial-Taste-the-Dif
ference-500ml.html
>
> Niedawno pojawił się jako ciekawostka w Lidlu jogurt kwiatowobzowo - bodaj
marakujowy /? nie pamiętam/... Pyszny był.
>
> Syrop z kwiatów czarnego bzu robiłam po raz pierwszy w zeszłym roku - i jest tak
łatwy w przygotowaniu, a przy tym tak smaczny - i co ważniejsze - skuteczny w
leczeniu np. zapalenia zatok - że na pewno powtórzę w podwójnej ilości w tym roku.
>
> I zupełnie inny w smaku i zapachu niż przetwory z owoców czarnego bzu.
>
> http://gotujmy.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu,przep
isy-napoje-bezalkoholowe-przepis,42849.html
>
> Kwiaty suszyłam też w suszarce - na napar.
Ciekawe, w końcu może spróbuję tych kwiatów.
A' propos - po przeczytaniu tego przepisu przypomniało mi się, o co
chodziło z tym trującym bzem. Kiedyś wypowiedź jakiegoś eksperta od
zielarstwa słyszałam, że trzeba rwać bez z daleka od dróg. Chodziło o
owoce, ale w tym przepisie też jest ta uwaga w odniesieniu do kwiatów.
Podobno czarny bez ma takie właściwości, że chłonie dużo toksyn z
powietrza. Chociaż nie wiem, może tak samo zachowują się i inne rośliny,
tylko bez rośnie dziko przy różnych drogach (niedaleko mnie przy bardzo
ruchliwej), a inne zwykle uprawiamy z dala od nich w ogródkach.
Ewa
|