Data: 2014-05-26 13:12:17
Temat: Re: Smardze
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-05-26 00:55, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Postanowiłem użyć do schabu. Zawijanego. Kotletowo rozbite kawałki schabu
> posypałem utłuczonym zielem angielskim. Tu nie wolno sobie żałować, nie
> da się tego przeangielskozielić -- na jeden kawałek trzeba dobrych parę
> ziarenek. Sypane tylko z jednej strony, wewnętrznej niejako. Tymi płatami
> pozawijałem po dwa kapary, suszoną morelę, kilka dużych rodzynek, ćwiartkę
> nieśplika i kawałeczek cebuli.
[...]
Ja dusiłem w sosie
> paprykowo-ananasowym. Paprykę posiekać należy w długie cienkie paski
> i dorzucić na patelnię. Papryka czerwona, zwykła białobrzeska. Duża
> raczej. Gdybym miał, to bym dodał też trochę jalapenos lub czegoś ostrego.
> Najpierw dusić paprykę samą, aby nieco zmiękła, a jej czerwoność przeszła
> do patelnianych tłustości. Wtedy można zacząć zalewać sokiem ananasowym
> z dodaną mąką, ale powoli.
Ciekawa jestem efektu smakowego tej mieszanki. Czy stworzyła się tzw.
nowa jakość z przenikających się smaków i aromatów, czy wszystko
oddzielnie wyczuwały kubki smakowe?
--
B.
|