Data: 2003-10-19 15:51:46
Temat: Re: Tiramisu-jaka śmietana?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bmrltg$li8$1@news.onet.pl...
>
> > A jakbym ubiła kremówkę 30% i wymieszała delikatnie
> > z tym kremem? Pomożcie.
>
>
> myśle, że byłoby idealnie i ciasto będzie cudownie puszyste :) Jeśli Ci
> wyjdzie, to daj przepis , chetnie wypróbuje tiramisu z bitą śmietaną. Oj,
to
> dopiero będzie niezdrowe ;))))
>
>
> Sasannnka
Jakie ciasto?! Tam zadnego ciasta nie ma, tylko biszkopty. A tak w ogole to
dodawanie smietany do tiramisu to dziwaczny pomysl. Po co? Nie jest to
zgodne ze sztuką (niektorzy tak oszukuja zeby rozrzedzic tluszcz, jak sie
bardzo przejmuja liczeniem kalorii). Dodanie smietany po pierwsze: zmienia
smak na mniej "tiramisowy"; po drugie: zmienia konsystencje na mniej spoista
(wiecej wody!).
A jak sie nalezycie ubije i jajka i calosc z mascarpone, to wychodzi bardzo
puszyste. Warunek: ubijac dosc dlugo wykonujac mikserem albo trzepaczka
koliste ruchy od dna naczynia ku gorze.
Agata Solon, naturalna bojowniczka o jakosc Tiramisu
|