Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wakacyjne miłości Re: Wakacyjne miłości

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wakacyjne miłości

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wakacyjne miłości
Date: Sat, 27 Sep 2014 15:27:57 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 59
Message-ID: <m06e0t$jhv$1@node1.news.atman.pl>
References: <53ff70de$0$2246$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lv9mdg$7fc$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvb7ga$lgj$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvds1j$kne$1@node1.news.atman.pl>
<541a81f7$0$26850$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<541b03e5$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<lvf0vq$t75$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvghgl$2dq$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvhk4d$73v$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvj5iv$n64$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<lvlm0h$88l$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m01dm4$d40$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m02uji$d3b$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1411824477 20031 83.218.107.182 (27 Sep 2014 13:27:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Sep 2014 13:27:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101
Thunderbird/24.6.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 140927-0, 2014-09-27), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356969
Ukryj nagłówki

W dniu 2014-09-27 13:13, Jarosław Sokołowski pisze:

> Bardziej jak z borówkami. Ta sama osoba nigdy nie mówi "borówka" zamiennie
> z "czarna jagoda". Ale wielu ludzi urozmaica dietę, jedząc raz ziemniaki,
> a potem dla odmiany kartofle. Zaś pyry, to znów inna historia.

Hm, mówię zawsze ziemniaki. Placki ziemniaczane, kiszka ziemniaczana. I
borówki, gdy jestem w towarzystwie małopolskim, a w innym przechodzę na
czarne jagody. W nieznanym też, bo tak jest poprawnie niestety, a chcę
być zrozumiana.

> Tak samo jak ludzi. Też mają ciekawe wędrówki, a potem ciekawe rzeczy
> z tego wynikają.

Bo podróże kształcą, choćby i niechciane.

>> Pewnie z Serbii to jeszcze nie, może z Bośni?
>
> Wystarczy, że z Krainy.
W to wątpię. Bogatszy by jeździł zarabiać do biedniejszego?

> Z tym że to słowo
> jest węgierskie. Za to wiadomo, że nasz "krawat" pochodzi wprost
> od "Hrvat", "Chorawt" -- i upamiętnia wynalazców tego wisiorka.

O, tego nie wiedziałam. Bo i nigdy nie zastanawiałam się nad krawatem, a
podobieństwo brzmienia faktycznie nie pozostawia wielu wątpliwości.

>> Jak zwał, tak zwał, te kababi są świetne, a kulinarne wpływy arabskie
>> rozciągają się na wielkim obszarze.
>
> Arabskie? Chyba przede wszystkim tureckie. Też muzułmanie, ale to jednak
> nie to samo.

Arabowie twierdzą, że mielone kulki mięsa pieczone na ruszcie to ich
wynalazek, podebrany przez inne nacje. Ale może są w błędzie?

>Czy Tatarzy krymscy również mają swój odpowiednik tego,
> o czym teraz rozmawiamy? Do nas nie przynieśli, albo po drodze zgubili.

Tak, na Krymie jadałam głównie w tzw. wostocznych kuchniach, czyli
knajpkach tatarskich, czasem karaimskich. Oczywiście mają szaszłyki,
smaczne, bo jagnięce, z kawałków mięsa przekładanych cebulą i warzywami,
ale i z mięsa mielonego się zdarzają, wtedy już bez warzyw i
przypominają bałkańskie i kababi z Gruzji. A czebureki to kuzyni
chaczapuri, co można zauważyć i w nazwie.

>
> Z tego co pamiętam z Rumunii (też lubię bardzo), to tam się je lepi
> ręcznie na kształt cygar. Serbsko-chorwackie robione są przy użyciu
> specjalnego diwajsu, wyciskane przez dyszę jak kiełbasa, tylko bez
> osłonki. I od razu cięte na odcinki (średnicę dyszy i długość cięcia
> należy odczytać z mapy, co o niej wspominałem, a jeszcze jej nikt nie
> widział). Ja sprzętu nie mam, więc również lepię ręcznie.

Jeszcze przede mną te własnoręczne lepioszki. Podasz swój przepis?
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.09 ikselk%g...@g...com
27.09 Jarosław Sokołowski
27.09 FEniks
27.09 Jarosław Sokołowski
28.09 bbjk
28.09 bbjk
28.09 ikselk%g...@g...com
28.09 ikselk%g...@g...com
28.09 ikselk%g...@g...com
28.09 FEniks
28.09 FEniks
28.09 Jarosław Sokołowski
28.09 Jarosław Sokołowski
28.09 Dariusz K. Ładziak
01.10 bbjk
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?