Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wędzenie.
Date: Wed, 9 Dec 2009 19:16:32 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 46
Message-ID: <1...@4...net>
References: <l...@4...net> <hfbhkl$utr$1@news.onet.pl>
<1pxa50e8rm9kh$.12ya4cwqgf539$.dlg@40tude.net>
<hfd222$j68$1@news.onet.pl> <1...@4...net>
<hfel57$b4q$1@news.onet.pl> <hfftic$fsh$1@inews.gazeta.pl>
<hfivdo$ft1$2@news.onet.pl> <1bxh4o594yg6v.1uofw85h8fzki$.dlg@40tude.net>
<hfmja4$nnp$2@news.onet.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adsn65.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1260382670 8890 79.185.199.65 (9 Dec 2009 18:17:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Dec 2009 18:17:50 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325727
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 08 Dec 2009 23:17:35 +0100, Jadrys napisał(a):
> XL pisze:
>> Dnia Mon, 07 Dec 2009 14:19:48 +0100, Jadrys napisał(a):
>>
>>
>>> Qrczak pisze:
>>>
>>>> W Usenecie Jadrys <C...@y...com> tak oto plecie:
>>>>
>>>>>>> Za to po raz pierwszy zaeksperymentowałem z uwędzeniem tołpygi..
>>>>>>> Jednak eksperyment się nie powiódł, - ryba była bardzo niezjadła.
>>>>>>>
>>>>>> W jakim sensie - smakowo, czy za sucha? Ile czasu trzymałeś w solance?
>>>>>>
>>>>> Trochę krócej niż węgorze, ale to chyba nie w tym rzecz - po prostu
>>>>> czuć ja było błotem.. Jeszcze żadna uwędzona przeze mnie ryba nie
>>>>> miała takiego smaku.
>>>>>
>>>> A karpie wędziłeś? Bo tołpyga to z karpiowatych i do karpia w smaku
>>>> bardzo podobna.
>>>>
>>>> Qra
>>>>
>>> Tak, wędziłem już karpie. Jednak ich smak, bez żadnych szczególnych
>>> zabiegów przy wędzeniu, był ok.
>>>
>>
>> Z tych, co jadłam ostatnio, najbardziej smakują mi jednak pstrągi. Masełko
>> :-)
>> Płocie takie sobie, trochę suche, leszcze i inne - w miarę. Karpia
>> wędzonego nigdy nie jadłam, ponieważ te złowione smażę od razu po
>> przyniesieniu; lubię smażone, nasolone i obsypane tylko mąką - na mocno
>> rozgrzany olej, żeby pływały, jak frytki.
>>
>
> Tak ogólnie to chyba każda ryba (poza jesiotrem i węgorzem no i może
> łososiem) smażona jest smaczniejsza .
Ostatnio przeważnie piekę ryby - w folii, uprzednio wymoczone w mleku,
posmarowane olejem, wewnątrz masło i pietruszka, godzina w piekarniku. To
jest coś wspaniałego.
--
Ikselka.
|