Data: 2007-10-04 18:58:28
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. pisze:
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
Nie koloruj.
Barwniki naturalne zaburzą biszkopt, a syntetyczne mogą zaszkodzić
Marysi. Poza tym biszkopt najładniej wygląda naturalnie, złoto-żółto.
Masz rację, że tort urodzinowy powinien być kolorowy, więc przełóż
warstwy biszkoptu bitą śmietaną i owocami i udekoruj. Są teraz pyszne
maliny czerwone i żółte, są ciemne winogrona, zielone kiwi, obrazek z
mozaiki naturalnych barw.
Można upiec biszkopt w prostokątnej blasze, posmarować warstwą ubitej
śmietanki, a na tym ułożyć mozaikowy prosty obrazek z owoców (plasterki,
drobne jagody całe, wykorzystać kształty, barwy, faktury).
Jeśli będziesz coś barwić, generalnie lepiej zafarbować np. lukier
(sokiem z buraka, czy szpinakiem), niż samo ciasto - takie zafarbowane
wygląda sztucznie i mało apetycznie.
--
BBjk
|