Data: 2008-02-27 08:04:30
Temat: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: Artur Górniak <a...@a...pl.eu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Od jakiegoś czasu szukam sposobów na minimalizowanie ilości dni
aktywnego zajmowania kuchnią. Dokładniej nad potrawami błyskawicznie
kończonymi w tygodniu z podstawką robioną raz na kilka dni.
Interesują mnie więc wszelkie sposoby krótkoterminowego (1-4 dni)
przechowywania półproduktów na potrzeby takiego podejścia.
Standardowy gar rosołu pod późniejsze zupy itp. czy zmrażanie
gotowych kotletów, klusek (acz kluski śląskie nie dopracowałem
jeszcze do zmrażania, moje się rozklejają mniej lub więcej).
Przede wszystkim ostatnio wszelkie warzywa, ziemniaki obieram
raz na tydzień mniej więcej (szczególnie wygodne jeśli ktoś
używa obieraczek automatycznych) i potem przechowuję w zamkniętym
pojemniku w lodówce.
(nie mam pojemników próżniowych więc krótkoterminowo po prostu
obrane trzymam, a dłużej w wodzie.)
W tej chwili można kupić obrane warzywa np. bądź ziemniaki w sklepie
ale smakowo jednak odstają od moich oczekiwań.
Swoją drogą może ktoś się tutaj ze mną nie zgodzi ale mi np.
smakowo brukselka oraz bób najbardziej odpowiada z mrożonki.
Oczywiście kwestia potrawy i sposobu przyrządzenia ale
świeży bób według mnie tylko zapachowo wychodzi lepiej,
a brukselka świeża często ma gorczycowy posmak, który trzeba
kombinować żeby zatuszować bądź się go pozbyć. Brukselka
świeża powinna być wielkością segregowana ;-) co uprościło by
sprawę.
Pozdrawiam.
Artur Górniak
|