Data: 2008-02-27 08:54:53
Temat: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Górniak pisze:
> Standardowy gar rosołu pod późniejsze zupy itp. czy zmrażanie
> gotowych kotletów, klusek (acz kluski śląskie nie dopracowałem
> jeszcze do zmrażania, moje się rozklejają mniej lub więcej).
Jeśli chodzi o kluski śląskie, to spotkałam się z czymś takim, że
przygotowane wcześniej ciasto, surowe, mrozi się albo po prostu
przechowuje w lodówce, a potem na bieżąco lepi się kluski i gotuje.
Wychodziły świetne, tylko mnie samej nigdy nie udało się uzyskać takiej
fajnej konsystencji ciasta - była taka krucha, coś jak ciastolina ;-).
W sprawie przechowywania rosołu, to najlepiej przechowywać go bez
wszelkich roślin w środku - usunąć warzywa i najlepiej przelać do
mniejszych słoików, aby uniknąć wielokrotnego podgrzewania, wtedy nie
kwaśnieje tak szybko.
W innych sprawach nie pomogę, bo sama gotuję raczej na bieżąco.
Pozdrawiam
Ewa
|