Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chałwa - zrób to sam Re: Chałwa - zrób to sam

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chałwa - zrób to sam

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chałwa - zrób to sam
Date: Wed, 13 Apr 2016 08:51:35 +0200
Organization: private
Lines: 128
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<1bm4e2lxixytr$.3pvnlt602upz$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<99h8jbx9p4m5$.17ufcc1p1gmkw$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1u2mi6popk6dq$.13g4h6anqrhcd$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 213-238-122-178.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1460530304 25094 213.238.122.178 (13 Apr 2016
06:51:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Apr 2016 06:51:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371390
Ukryj nagłówki

W dniu .04.2016 o 19:45 Ikselka <i...@g...pl> pisze:

> Dnia Tue, 12 Apr 2016 11:04:18 +0200, Trefniś napisał(a):
>
>> W dniu .04.2016 o 22:19 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Dnia Mon, 11 Apr 2016 21:19:46 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>
>>>> W dniu .04.2016 o 20:46 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>> (...)
>>>>> Chałwę jem statystycznie raz w roku - w nagłym a histerycznym
>>>>> przypływie
>>>>> chuci na słodkość, dopadającej mnie przeważnie w okresie listopadowej
>>>>> deprechy. Tylko wtedy AŻ TAK mi wszystko jedno 3333-]
>>>>
>>>> Stąd - chałwa słodzona miodem (nawet IG podawany poniżej 100 przez
>>>> niektórych), a słonecznik i sezam również zdrowy, choć tłusty.
>>>> Taka chałwa jest zwyczajnie znacznie zdrowsza, niż tucząca! Polecam
>>>> łasuchom!
>>>
>>> Wszystko byłoby OK, gdyby nie ten słonecznik chemicznie łuskany,
>>> zjełczały
>>> - ble :-(
>>
>> Łuskanie odbywa się mechanicznie, na przykład:
>>
>> https://www.youtube.com/watch?v=KvUdXOe9fwA
>
> Niekoniecznie.
>
>>
>> Jełczenie to rzeczywiście problem, ale rozpoznać można po zapachu.
>
> Ale dopiero po użyciu :-)
>
>> Z doświadczenia wiem, że słonecznik rzadko bywa sprzedawany zjełczały.
>
> No rzadko - albowiem jest mieszany z niezjełczałym.
>
>>
>> Znacznie gorzej jest z innymi "orzechami".
>> Niektóre (np. arachidowe) mogą być też skażone pleśniami.
>
> I taki oto słonecznik jest tu tym pięknym wyjątkiem?
> 333-)
>
>
>> Nawet orzechy z prawidłowym terminem przydatności potrafią być
>> zjełczałe.
>> Kiedy mamy do czynienia z orzechami "smakowymi", to prawdopodobnie ich
>> niska jakość jest w ten sposób maskowana.
>
> Odkąd orzechy są w masowej sprzedaży, praktycznie ich nie kupuję... Tzn
> czasem do ciasta - ale nigdy te smakowe. Musi być świeża partia i wtedy
> je
> mrożę, wtedy są dłużej świeże i nie jełczeją..
>
>>
>> Oczywiście można popaść w przesadę i zacząć jeść wyłącznie produkty
>> "prosto z pola, zebrane własnoręcznie". Niestety, dla większości to
>> nieosiągalne.
>
> Cóż. Ja praktycznie tak robię, tyle że sprowadza się to do tego, że
> prawie
> wcale nie jemy orzechów.
> Nie kupuję też pieczywa z ich dodatkiem, tzn z dodatkiem wszelkich
> ziaren -
> one wszystkie są skażone pleśnią, konserwantami - i w mniejszym lub
> większym stopniu jełkie.
>
>
>> Albo wręcz dojdziemy do bretarianizmu (inedii), czyli odżywiania się
>> wyłącznie powietrzem i słońcem.
>> :)
>
> Zielono mi :-))
>
>> Są jeszcze sklepy z tzw. "zdrową" żywnością, jeśli ktoś nabierze
>> zaufania
>> do któregoś...
>
> Pic na wodę to jest i tyle. "Zdrowość" sprowadza się tam do ubogiej
> grafiki
> i wykończenia opakowań oraz do stosownych, "przekonujących" napisów. Nie
> mam złudzeń, są to te same produkty, co w hipermarkecie w kolorowych,
> błyszczących, szeleszczących torebeczkach i pudełkach...

Nawet nie próbuję polemizować, bo wszystko powyższe to prawda dla
większości produktów.
Tylko wrodzony optymizm pozwala mi wierzyć, że nie dla wszystkich :)
Coś jeść trzeba...

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.04 Ikselka
13.04 Trefniś
13.04 Ikselka
19.04 Waldemar
19.04 Jarosław Sokołowski
19.04 Ikselka
19.04 Trefniś
19.04 Trefniś
19.04 Ikselka
19.04 Trefniś
19.04 FEniks
19.04 Jarosław Sokołowski
20.04 bbjk
20.04 FEniks
20.04 Jarosław Sokołowski
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?