Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:k1CqyWVFviiKpAborbpGbtE5t30=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5c3514d8$0$524$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 08 Jan 2019 21:23:36 GMT
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.82.46
X-Trace: 1546982616 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 524 79.185.82.46:52303
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381711
Ukryj nagłówki

Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>
>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>
>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>> float
>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>
>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>
>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>
>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>> środek.
>>
>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>
>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>
> Ja to zrozumiałam śladowo

Oj tak.

> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.

Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
?



--
XL Wołynia nie zapomnimy!
https://m.interia.pl/nowa-historia/news,nId,2603974

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.01 Stokrotka
09.01 John Doe
09.01 John Doe
10.01 Waldemar
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 d...@g...com
10.01 Animka
11.01 John Doe
11.01 Marcin Debowski
11.01 John Doe
11.01 XL
11.01 Stokrotka
Let's Make..
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas
[ Gehrke, Raghu Ramakrishnan, Johannes ] Database Management Systems, 3rd Edition solutions
Glifosat! Nie gluten!
Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
[ Bradford D. Jordan, Thomas Miller ] Fundamentals of Investments 6th Edition solutions
maszynka lepiąca pierogi
Zapraszam na bloga o zdrowym odżywianiu
Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!
Let's Make..
Kibice to patrioci!
POLEXIT!
Polexit!
Tusk się ro-odzi, moc truchle-eje!
,,Praworządność" po europejsku.
,,Bratnia pomoc" wciąż aktualna.
Brawo, Cejrowski!
Woda tylko dla wybranych!
LA NAZISTA MIRTA SALVINI SI VERGOGNERA' DEL FIGLIO DI PUTTANA PADRE CHE HA IN MATTEO SALVINI. E DI LUI SI VERGOGNERA' PURE LA FASCISTROIA MADRE GIULIA MARTINELLI (CHE DAVA FIGA E CULO AL MANIACO DEPRAVATO MATTEO SALVINI SOLO PER POTER SCROCCARE .....
LA NAZISTA MIRTA SALVINI SI VERGOGNERA' DEL FIGLIO DI PUTTANA PADRE CHE HA IN MATTEO SALVINI. E DI LUI SI VERGOGNERA' PURE LA FASCISTROIA MADRE GIULIA MARTINELLI (CHE DAVA FIGA E CULO AL MANIACO DEPRAVATO MATTEO SALVINI SOLO PER POTER SCROCCARE .....
Kolejny rekord WOŚP!
Jak dwa razy obrabować Polaków?
?LOL
Oblesne levactwo atakuje!