Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:k1CqyWVFviiKpAborbpGbtE5t30=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5c3514d8$0$524$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 08 Jan 2019 21:23:36 GMT
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.82.46
X-Trace: 1546982616 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 524 79.185.82.46:52303
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381711
Ukryj nagłówki

Stokrotka <o...@i...pl> wrote:
>
> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>
>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>
>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>> float
>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>
>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>
>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>
>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>> środek.
>>
>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>
>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>
> Ja to zrozumiałam śladowo

Oj tak.

> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.

Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
?



--
XL Wołynia nie zapomnimy!
https://m.interia.pl/nowa-historia/news,nId,2603974

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.01 Stokrotka
09.01 John Doe
09.01 John Doe
10.01 Waldemar
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 d...@g...com
10.01 Animka
11.01 John Doe
11.01 Marcin Debowski
11.01 John Doe
11.01 XL
11.01 Stokrotka
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc
Naczynia z kamionki do kiszenia kapusty / ogórków
Re: Osad w winie
Re: Osad w winie - Sery twarde
świńskie przełyki
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas
Glifosat! Nie gluten!
Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
maszynka lepiąca pierogi
Zapraszam na bloga o zdrowym odżywianiu
Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Biological Science 5th Edition by Scott Freeman, Kim Quillin, Lizabeth Allison (Test Bank)
Biology Now 1st Edition by Anne Houtman (Test Bank)
Biochemistry 4th Edition by Christopher K. Mathews (Test Bank)
Before We Are Born Essentials of Embryology and Birth Defects 8th Edition by Keith L. Moore (Test Bank)
ciekawa książka
Topinambur
Zapłodnienie w Umyśle czy w Ciele?
zrobienie warzywniaka
Nie antykultura, ale... Cthulhu'ra ;)
Idzie Wielkanoc
Wojna Światów! 2019.03.18. Wa-wa.
Zimno wam?
Czy Żydzi ratowali Polaków?
Co Trzaskowski swoim córkom zrobić powinien.
Czy murarki warto by?