Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.m10r2.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Kaloryczność potrawy
Date: Mon, 21 Mar 2011 17:41:18 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <im5ljh$r2e$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.m10r2.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1300725679 11247 213.180.150.14 (21 Mar 2011 16:41:19 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Mar 2011 16:41:19 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 91.150.223.122, 10.174.28.56
X-User-Agent: Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.6.30 Version/10.63
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62330
Ukryj nagłówki
> > Nie ma przyrostu (ubytku też) tłuszczu,
> Jest, pszecież troszkę tłuszczu weszło w potrawę, i nie wiadomo ile,
> bo zważenie nic nie da, bo wyparowała woda.
Ale ten tłuszcz już był wcześniej w garnku, chodzi o kaloryczność tego
wszystkiego co było w garnku przed obróbką termiczną i po obróbce,
autor wątku pisał o tym we wcześniejszym poście.
> > chodzi o to czy sam proces
> > obróbki termicznej coś zmienia w kwesti kaloryczności potrawy.
> Oczywiście, że zmienia.
> W czasie gotowania/pieczenia itp reakcje hemiaczne powodują zmianę składu.
> Zmieniają się związki.
Proszę o przykłady.
> Coś się może pszypalić=spalić=utlenić
Pisałem o tym wcześniej, nie czytałaś?
> i oczywiście sa tysiące reakcji nie do opisania,
> a oczywistym jest , ze iną kalorycznośc na jakiś związek, a inną po
> utlenieniu lub innym pszekształceniu (enzymami, kwasami - cytryna, ogurek
> kiszony).
Też proszę o przykłady.
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.paleodieta.cba.pl/
Dieta paleolityczna - 2 miliony lat ewolucji człowieka, do tego
przystosowała nas natura.
--------------
Ortografia jest po to aby wczytając podanie o pracę wiedzieć z kim mamy
do czynienia.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|