Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com
!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada
.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:ogETq6HdPlCdtVGEYOnYasdUzks=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59e35b2f$0$5145$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<eLaEB.19865$wx4.10394@fx04.am4>
<59e29118$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e318d6$0$644$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e330a3$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e33ed0$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 15 Oct 2017 12:57:19 GMT
Lines: 99
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.142
X-Trace: 1508072239 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5145 79.185.230.142:64792
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379036
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 12:56 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .10.2017 o 11:55 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>
>>> Znów powiesz, że się czepiam :)
>>>
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>
>>> (...)
>>>>> Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
>>>>> panierkę...
>>>>
>>>> Może jako jedyny składnik - użyta do o(b)toczenia w niej krążków na
>>>> sucho.
>>>> Smażę tak karpia na Wigilię oraz świeże śledzie nad morzem.
>>>> Krupczatka to niemal kasza (zresztą nazywana jest też w starszych
>>>> przepisach mąka grysikową) - wymieszana z wodą/mlekiem/piwem nie daje
>>>> zawiesiny, opada na dno płynu.
>>>
>>> Mące należy dać nasiąknąć płynem - zapewniam, że odpowiednio
>>> przygotowane
>>> ciasto z krupczatki nie jest zawiesiną mąki w płynie i przestaje ona
>>> osiadać na dnie!
>>> A już na pewno można z niej przygotować ciasto o konsystencji śmietany
>>> do
>>> tempury.
>>> Poniżej w linku informacja, że krupczatka jest doskonała do panierki.
>>>
>>> Ale oczywiście krupczatki zastosowanie jest inne niż mąki drobnej.
>>>
>>>
>>>> Można z niej zagnieść ciasto na pierogi (jest świetne! - byle dosyć
>>>> luźne),
>>>> ale już naleśnikowego, tempury, zawiesiny do zupy z niej nie zrobisz.
>>>
>>> Lepiej pisz o własnych możliwościach - "nie zrobię" :)
>>>
>>>>> Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż
>>>>> mąka
>>>>> wyższego typu.
>>>>
>>>> Dlatego kazdy typ mąki jest do czego innego - warunkuje to właśnie
>>>> granulacja.
>>>
>>> :O
>>> Mylisz dwie _zupełnie_ różne cechy mąki.
>>> Typ mąki nie ma nic wspólnego z granulacją! Absolutnie nic!
>>>
>>> Tutaj masz mąkę krupczatkę typ-450:
>>> http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-krupczatka-typ-450
>>> Producent zapewnia - "najlepsza do panierki". A tempura to właśnie
>>> panierka.
>>
>> Nie - tempura to ciasto, a panierka to sypka mieszanina.
>>
>
> Jeszcze rankiem Ikselka sprawiała wrażenie bardzo zaskoczonej,
LOL
> że można
> produkty smażyć w cieście złożonym wyłącznie z płynu i mąki.
Chodziło o PIWO.
Znam piwne ciasto - ale z jajkiem.
> A teraz jest
> już specjalistką od tempury :)
Wiem, co to tempura - ale i to, że nie wszystko z płynu i mąki jest
tempurą. I że na pewno nie jest nią to, w czym otoczone są kalmary w KFC.
>
> https://kuchnia.wp.pl/tempura-idealne-danie-na-wykwi
ntne-przyjecie-6054907822445185a
>
> "Japończycy także mają typową dla swojej kuchni panierkę. To tempura -
> chrupiąca skorupka pokrywająca różne produkty."
Chrupiąca robi się PO usmażeniu - pierwej jest lejącym ciastem.
>
> No, ale jeśli według Ikselki tempura nie jet panierką,
Jak wyżej.
< to Japończycy muszą
> _koniecznie_ zmienić swoje tradycje kulinarne!
> ciach bzdety
J.w.
--
XL
|