Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mięso puchnie Re: Mięso puchnie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mięso puchnie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Mięso puchnie
References: <opo89e$plo$1@news.icm.edu.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<b...@g...com>
<oppalt$ef6$1@news.icm.edu.pl>
<e...@g...com>
<59c0c6d2$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e22f$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e3e1$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<oprq19$d1f$1@news.icm.edu.pl>
<c...@p...onet.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 23 Sep 2017 17:22:27 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 29
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1506180218 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 655 77.253.217.116:45600
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 2911574979
X-Received-Bytes: 2512
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378259
Ukryj nagłówki

samya pisze:

>>> Dla mnie normalnością jest olej lniany o smaku sznurka.
>> Olej lniany zastosowalam tylko raz -do smażenia karpia.
>> Nie nadawał się do jedzenia. Coś obrzydliwego.
>> W pracy jedna koleżanka się mądrzyła, że karpia powinno
>> się smażyć na oleju lnianym.
>
> Olej lniany do smazenia ???
> Przeciez to trucizna, ze o smaku nie wspomne.
> Olej lniany nawet w lodowce sie szybko utlenia i czasem
> juz po miesiacu sie nie nadaje do spozycia. Mozna go uzywac
> wylacznie na zimno.

Tłuszcze roślinne były kiedyś całkiem obce nadwiślańskiej kuchni.
Smalec z gęsi albo ze świni, to i owszem, ale nie oliwa czy olej,
bo skąd go brać. To co tłoczono z lnu albo konopii bardziej było
potrzebne do innych celów. No chyba że post, wtedy czymś ten smlec
trzeba było zastąpić. Pogląd, że wigilijnego karpia koniecznie
trzeba na lnianym oleju, zachował się do dzisiaj. Tymczasem olej
ten jest dobry, ale do malowania.

Jarek

--
Był nieposłusznym dzieckiem Jurek,
Bo trzymał stale w buzi sznurek,
Aż kiedyś połknął sznurek ten zły
I w brzuszku się zrobiły węzły.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.09 Animka
23.09 XL
23.09 XL
23.09 Trefniś
23.09 samya
23.09 samya
23.09 Jarosław Sokołowski
24.09 XL
24.09 XL
24.09 Trefniś
24.09 Trefniś
24.09 XL
24.09 XL
24.09 Trefniś
24.09 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6