Data: 2020-07-04 01:13:18
Temat: Re: Mrożenie drożdży
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .07.2020 o 23:18 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 03.07.2020 o 21:21, Jarosław Sokołowski pisze:
>>
>> Na początku szukałem w różnych sklepach, drożdży nigdzie nie mieli.
>> Bo plan miałem taki, żeby piec, a nie chodzić do sklepu po chleb.
>
>
> Mnie się udało kupić w moim osiedlowym sklepiku, bo też taki miałam
> zamiar, żeby piec. Poza tym nastawiłam też zakwas na chleb. A stanęło na
> tym, że chodziliśmy do piekarni po chleb raz w tygodniu i mroziliśmy.
>
> Ewa
Niepotrzebnie słuchasz tego bełkotu.
Drożdże powinny doskonale znieść mrożenie, jest cała masa materiałów w
sieci.
Znajdziesz je sama, albo pomoże Ci kumpel -
informatyk/elektronik/besserwisser.
Twoje problemy mogły się wziąć stąd, że zamrażałaś drożdże już na granicy
przydatności (chodzi o ich właściwości, nie termin w formie daty na
opakowaniu).
Osobiście polecam również suszenie drożdży piekarskich w domu, to chyba
nawet lepsze i bezpieczniejsze od mrożenia. Zresztą suszenie drożdży (a w
zasadzie zaczynu/zakwasu) stosowane było od stuleci. Materiały również w
sieci.
Oczywiście drożdże/zaczyn/zakwas do suszenia również muszą być w
doskonałej kondycji.
--
Trefniś
|