Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed9.news.xs4all.nl!85.1
2.16.68.MISMATCH!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer03.fr7!futt
er-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-
exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTE
D!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:KXbf85h9PueyxsArcbVX72+ljcw=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5afc6e8e$0$31356$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 16 May 2018 17:46:54 GMT
Lines: 44
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.251.125
X-Trace: 1526492814 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31356 79.191.251.125:49850
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3148
X-Received-Body-CRC: 81525795
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380540
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-15 o 21:06, i...@g...pl pisze:
>> Nie bzdura. Producenci właśnie liczą na takie traktowanie tych mieszańców przez
klientów.
>> Ja już od lat nie kupuję arbuzów, jeśli nie mogę przekroić i sprawdzić.
>> Wiedziałam, że coś jest nie tak w ostatnich latach, bo doskonale
>> paniętam z dzieciństwa prawdziwe arbuzy z Bułgarii. Ludzie nie
>> pamiętający ich nie mają żadnego porównania i dają się nabijać w butelkę
>> myśląc, że kupują niedojrzałe.
>> Potrzymaj więc taki ,,niedojrzalec" - nie stanie się od tego czerwony w
>> środku, słodki i soczysty. Pomidor też nie. To, że Ty uważasz inaczej,
>> znaczy tylko tyle, że nie znasz smaku dojrzałego pomidora - bo kupujesz
>> tylko to, co Ci oferuje sklep, czyli niedojrzałe i niewybarwione oraz
>> pozbawione smaku egzemplarze odmian przemysłowych o twardym miązszu,
>> dobrze znoszące transport.
>>
>> A ja tylko sporadycznie je kupuję - od ...stu lat jem tylko te
>> prawdziwe, uprawiając co roku sto krzaków.
>> Robię z nich przetwory na zimę i mam cały rok źrôdło likopenu i witamin,
>> zimą utracone niektórecwitaminy w pomidorach ze słoika uzupełniam
>> słusznym dodatkiem cebuli (likopenowi przetwarzanie nie szkodzi).
>>
>>
>>
>
> Ale gdzie tu sens - podrabiać arbuzy?
Sens podrabiania jest w linku z pierwszego posta w tym wątku:
,,Kiedy siejemy arbuza ten potrafi dać do np. 5 ton owocu, a ten zrobiony z
dyni, aż np. 15 ton - jest różnica? ano jest...a co dalej...wiadomo: chodzi
o pieniądze...więcej sprzeda się owocu = więcej kasy...a cena za
"podrabiańca" jest taka sama jak za normalnego: ostatnio po 0.99TL lub 1 TL
za kg owocu (dane z targu w Famaguście). Prawdziwe arbuzy pojawiają się też
znacznie później niż podrabiane, bo od mniej więcej połowy czerwca -
prawdziwy potrzebuje jednak dłuższego dojrzewania."
> ile się nie mylę to warzywo jest
> z tego samego gatunku co np papaja
Nie. Arbuz to dyniowate. Jak dynia, kabaczek, ogórek, cukinia, melon...
A papaja to:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Melonowiec_właściwy
--
XL
|