Data: 2018-05-16 19:46:54
Temat: Re: Podróby arbuzów.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-15 o 21:06, i...@g...pl pisze:
>> Nie bzdura. Producenci właśnie liczą na takie traktowanie tych mieszańców przez
klientów.
>> Ja już od lat nie kupuję arbuzów, jeśli nie mogę przekroić i sprawdzić.
>> Wiedziałam, że coś jest nie tak w ostatnich latach, bo doskonale
>> paniętam z dzieciństwa prawdziwe arbuzy z Bułgarii. Ludzie nie
>> pamiętający ich nie mają żadnego porównania i dają się nabijać w butelkę
>> myśląc, że kupują niedojrzałe.
>> Potrzymaj więc taki ,,niedojrzalec" - nie stanie się od tego czerwony w
>> środku, słodki i soczysty. Pomidor też nie. To, że Ty uważasz inaczej,
>> znaczy tylko tyle, że nie znasz smaku dojrzałego pomidora - bo kupujesz
>> tylko to, co Ci oferuje sklep, czyli niedojrzałe i niewybarwione oraz
>> pozbawione smaku egzemplarze odmian przemysłowych o twardym miązszu,
>> dobrze znoszące transport.
>>
>> A ja tylko sporadycznie je kupuję - od ...stu lat jem tylko te
>> prawdziwe, uprawiając co roku sto krzaków.
>> Robię z nich przetwory na zimę i mam cały rok źrôdło likopenu i witamin,
>> zimą utracone niektórecwitaminy w pomidorach ze słoika uzupełniam
>> słusznym dodatkiem cebuli (likopenowi przetwarzanie nie szkodzi).
>>
>>
>>
>
> Ale gdzie tu sens - podrabiać arbuzy?
Sens podrabiania jest w linku z pierwszego posta w tym wątku:
,,Kiedy siejemy arbuza ten potrafi dać do np. 5 ton owocu, a ten zrobiony z
dyni, aż np. 15 ton - jest różnica? ano jest...a co dalej...wiadomo: chodzi
o pieniądze...więcej sprzeda się owocu = więcej kasy...a cena za
"podrabiańca" jest taka sama jak za normalnego: ostatnio po 0.99TL lub 1 TL
za kg owocu (dane z targu w Famaguście). Prawdziwe arbuzy pojawiają się też
znacznie później niż podrabiane, bo od mniej więcej połowy czerwca -
prawdziwy potrzebuje jednak dłuższego dojrzewania."
> ile się nie mylę to warzywo jest
> z tego samego gatunku co np papaja
Nie. Arbuz to dyniowate. Jak dynia, kabaczek, ogórek, cukinia, melon...
A papaja to:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Melonowiec_właściwy
--
XL
|