Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed9.news.xs
4all.nl!85.12.16.69.MISMATCH!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!pee
r04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6e8e$0$31356$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Thu, 17 May 2018 12:17:56 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5afc6e8e$0$31356$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 50
Message-ID: <5afd5668$0$31367$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.61.27
X-Trace: 1526552168 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31367 188.33.61.27:1651
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3800
X-Received-Body-CRC: 1970250982
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380563
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-16 o 19:46, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-15 o 21:06, i...@g...pl pisze:
>>> Nie bzdura. Producenci właśnie liczą na takie traktowanie tych mieszańców przez
klientów.
>>> Ja już od lat nie kupuję arbuzów, jeśli nie mogę przekroić i sprawdzić.
>>> Wiedziałam, że coś jest nie tak w ostatnich latach, bo doskonale
>>> paniętam z dzieciństwa prawdziwe arbuzy z Bułgarii. Ludzie nie
>>> pamiętający ich nie mają żadnego porównania i dają się nabijać w butelkę
>>> myśląc, że kupują niedojrzałe.
>>> Potrzymaj więc taki ,,niedojrzalec" - nie stanie się od tego czerwony w
>>> środku, słodki i soczysty. Pomidor też nie. To, że Ty uważasz inaczej,
>>> znaczy tylko tyle, że nie znasz smaku dojrzałego pomidora - bo kupujesz
>>> tylko to, co Ci oferuje sklep, czyli niedojrzałe i niewybarwione oraz
>>> pozbawione smaku egzemplarze odmian przemysłowych o twardym miązszu,
>>> dobrze znoszące transport.
>>>
>>> A ja tylko sporadycznie je kupuję - od ...stu lat jem tylko te
>>> prawdziwe, uprawiając co roku sto krzaków.
>>> Robię z nich przetwory na zimę i mam cały rok źrôdło likopenu i witamin,
>>> zimą utracone niektórecwitaminy w pomidorach ze słoika uzupełniam
>>> słusznym dodatkiem cebuli (likopenowi przetwarzanie nie szkodzi).
>>>
>>>
>>>
>> Ale gdzie tu sens - podrabiać arbuzy?
> Sens podrabiania jest w linku z pierwszego posta w tym wątku:
> ,,Kiedy siejemy arbuza ten potrafi dać do np. 5 ton owocu, a ten zrobiony z
> dyni, aż np. 15 ton - jest różnica? ano jest...a co dalej...wiadomo: chodzi
> o pieniądze...więcej sprzeda się owocu = więcej kasy...a cena za
> "podrabiańca" jest taka sama jak za normalnego: ostatnio po 0.99TL lub 1 TL
> za kg owocu (dane z targu w Famaguście). Prawdziwe arbuzy pojawiają się też
> znacznie później niż podrabiane, bo od mniej więcej połowy czerwca -
> prawdziwy potrzebuje jednak dłuższego dojrzewania."
Ale po co się podszywają pod arbuza? Przecie nawet u nas jest on w
sezonie śmiesznie tani. Prawdziwe arbuzy można uprawiać także w innych
strefach klimatycznych niż nasza, problemem tylko mogą być koszty
transportu np z Australii. Gdyby nie one to pewnie przez okrągły rok by
arbuzy leżały na półkach polskich sklepów.
>> ile się nie mylę to warzywo jest
>> z tego samego gatunku co np papaja
> Nie. Arbuz to dyniowate. Jak dynia, kabaczek, ogórek, cukinia, melon...
> A papaja to:
> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Melonowiec_właściwy
>
Smak ma mocno podobny. Właściwościami na linii dojrzewanie-smak też nie
musi się różnić.
|