Data: 2018-08-14 11:25:00
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: tomekp <t...@a...ma.kota.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wzruszyła mnie Twoja opowieść o pasztecie. Niemniej jednak Twoja analiza
zjawisk fizjologicznych na styku pasztet-aluminium ma pewne ułomności.
>> I teraz właśnie przyszedł ten czas. Po upieczeniu pasztetu i opróżnieniu
>> foremek zauważyłam wżery i perforacje denka!
Aluminium na niską temperaturę topnienia - być może się nadtopiło
Znaczy - aluminium
>> przereagowało z solą i kwasami organicznymi i przeszło do pasztetu!
Aluminium średnio reaguje z kwasami, prędzej z zasadami. Również
obecność kwasów organicznych w Twojej masie pasztetowej jest raczej
wątpliwa bo zakładam, że nie uległa ona zepsuciu.
>> Pasztet do wyrzucenia.
Nawet gdyby aluminium uległo rozpuszczeniu/roztworzeniu w Twojej masie
pasztetowej to bez obaw można to skonsumować (pod warunkiem, że kwasów
pochodzących z rozkładu tam jednak nie było)
>> Dokupiłam następne 3 szklane formy.
>>
>>
>
> J. w.
>
|