Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-11 19:11:08
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:8zrk97fheenv$.17p9d983zejsf$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2015 18:22:22 +0100, bbjk napisał(a):
>
>
>> Pierwszy raz to był przypadek, ciasto zrobiłam wieczorem, a ponieważ
>> chciało mi się spać, wstawiłam je do lodówki, gdzie wyrosło podczas
>> nocy. Chałka była pyszna, to powolne rośnięcie jej posłużyło, więc potem
>> powtarzałam proceder, tym bardziej, ze wygodny, jeśli chce się mieć
>> świeże pieczywo na śniadanie.
>
> Prawdziwa chałka powstaje z ciasta tzw parzonego (zaparzanego) - ma ono
> zupełnie inne właściwości, niż takie normalne ciasto. Zaparzanie polega na
> wlaniu do mąki mleka prawie gotującego się.

Kilka innych oryginalnych żydowskich wypieków powstaje z zaparzanego.
Ich "bagels" też tej metody używają. Kto wie czy krakowskie obwarzanki
to nie właśnie nasza spolszczona wersja żydowskiej bagielki...

Masz może jakiś sprawdzony przepis do zaoferowania na taką oryginalną,
żydowską chałkę ("challah") z zaparzanego ciasta? Czy orientujesz się czy w
ich
zwyczajach też się chałkę posypywało makiem, sezamkiem lub czarnuszką?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?