Data: 2005-03-19 21:23:54
Temat: Re: Rosół z kury
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:d1i2l6$ec$1@news.onet.pl...
...
> Jak ktoś chce mieć czysty rosół, to i tak go przecedzi, a jak komuś zalezy
> na rosole z mięsem, a raczej chyba to już zupa rosołowa, (jak np. mi w
> przypadku drobiowego, bo nie lubie pustego rosolu),
Pewnie chodzi o klarowność właśnie. BTW autorka "365 obiadów " pisze
również, iż nie nalezy myć mięsa przed włożeniem do garnka, gdyz to
"wypłukuje jego smak". Powołuje się tutaj na "dzieło profesora chemii wydane
w Poznaniu".
Ja nie odwazyłabym się:) I podobno nalezy rosół gotować w garnku kamiennym
polewanym, gdyż glina równomiernie nagrzewa się, co powoduje równomierne
ogrzewanie się rosołu.
Poza tym i tak nie lubię rosołu, więc gotuję cały gar dla mojego męża, który
za rosołem przepada.
Swoją droga, jakbym tutaj napisała, jak gotował rosół w czasach zanim się
spotkaliśmy, to byście się załamali. Dlatego został raz na zawsze
przepędzony z kuchni, no chyba, ze trzeba pozmywac.
pozdr
cherokee
|