Data: 2012-08-16 12:14:48
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego obywatel Ed uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-08-14 21:40, medea pisze:
>> W dniu 2012-08-14 14:31, Ed pisze:
>>> W dniu 2012-08-14 13:28, Bbjk pisze:
>>>> W dniu 2012-08-14 10:39, Ed pisze:
>>>>> Pamiętam, że moja babcia mięsa typu szynka czy schab zanurzała w
>>>>> jakimś roztworze, który sama przygotowywała, na kilka dni, a potem w
>>>>> zależności
>>>>> od potrzeby piekła to mięso lub smażyła.
>>>>> Zaletą stosowania tego roztworu był chyba dłuższy czas przechowywania
>>>>> mięsa w stanie surowym oraz Imo lepszy smak po paru dniach w tym
>>>>> roztworze.
>>>>> Jak ten roztwór fachowo się nazywa?
>>>>> Czy ktoś spotkał się może, stosuje lub poprzez analogię potrafiłby
>>>>> podać
>>>>> skład takiego roztworu do piersi z kurczaka?
>>>>> Chciałbym kupić sobie kilka piersi z kurczaka, wsadzić do takiego
>>>>> roztworu do tygodnia i w zależności od ochoty wyciągać sobie po jednej
>>>>> lub dwie i upiec w piekarniku na kolację czy do jakiejś wódeczki.
>>>>
>>>> Szukaj w pomocnym guglu: zaprawa, bejca, bajca, marynata, zalewa.
>>>>
>>>> Do drobiu warto użyć oliwy, białego wina, majeranku, tymianku,
>>>> rozmarynu, pieprzu, papryki, czosnku - nie wszystko na raz. Trzyma
>>>> się w tym kurczaka lub jego części godzinę lub max kilka, ale na
>>>> pewno nie "do tygodnia".
>>>
>>> No nie, to nie to.
>>> W tamtym roztworze, który pamiętam, trzymało się mięso kilka dni,
>>> ale raczej nie dłużej niż tydzień i czegoś takiego bym potrzebował.
>>
>> Długość marynowania zależy głównie od rodzaju mięsa. Mięsa drobiowego
>> (zwłaszcza z kurczaka i indyka, bo jak z kaczką jest, tego nie wiem) nie
>> trzeba, a nawet nie można tak długo marynować, bo to bardzo delikatne
>> mięso. Do tygodnia można marynować wołowinę, wieprzowinę i inne ciemne
>> mięsa. A jeśli chcesz przechować dłużej kurczaka, to najlepiej podziel
>> go na części i zamroź. Potem w razie potrzeb rozmrażaj i marynuj przez
>> godzinkę. Do marynaty wystarczy dodać oliwę, paprykę czerwoną, czosnek,
>> jakieś zioła (ja lubię do kurczaka majeranek).
>>
>> Ewa
>
> Pierś z kurczaka po upieczeniu owszem, jest dość krucha i soczysta, ale po
> paru dniach robi się sucha, łykowata i niezbyt smaczna.
> Czego się nie powinno z nią robić, to pewnie sam mógłbym długo wymieniać.
> Chodzi mi dokładnie o to, o co pytałem w 1-szym poście.
> Gdyby to był jakiś pikuś lub dość łatwa sprawa, to pewnie wygooglałbym coś
> na ten temat, a tak pozostaje mi liczyć na łut szczęścia, że może ktoś
> posiada tak duże doświadczenie kulinarne, że mógłby coś z niego
> zaadoptować do moich potrzeb.
Wróci 1 września.
qr.a
|