Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas do chleba
Date: Mon, 27 Mar 2006 13:09:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <e08hfh$l1j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e06j72$kk4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcw78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1143458098 21555 83.6.238.78 (27 Mar 2006 11:14:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Mar 2006 11:14:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0612-4, 2006-03-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264116
Ukryj nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e06j72$kk4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kolejna proba spalila.
>
> Komu sie to udalo? Chodzi mi o zakwas bez drozdzy. Jedynie maka i woda.
> Wzialem make chlebowa (750). Ciepla przegotowana wode i odstawilem a
> cieple miejsce. A jedna nie uzyskalem zakwasu. Czy m ozeie sie podzielic
> swoimi sukcesami na tym polu?
>
> MP
W zasadzie najlepiej mieć automatyczny piekarnik do chleba, taki na dwa
mieszadła. Dla takiego piekarnika podaję przepis na chleb, nastawa 1250g.;
mąka 80dag - można podzielić dawkę - żytniej 20dag, ziemniaczanej 5dag,
krupczatki 20 dag reszta zwykła pszenna do 80
masło 50g - można użyć (z gorszym skutkiem) margaryny
woda 400ml - może być mleko, gdy piecze się bez timera (opóźnienie procesu
pieczenia np. rozpoczęcie o 2:00 w nocy, aby mieć gotowy chleb rano. Można
dodac jedno jajko.
cztery płaskie łyżeczki cukru
cztery płaskie łyżeczki soli
Do wyboru opcjonalnie 1 łyżka stołowa:
mak
kminek
czarnuszka (nigela nigela)
majeranek
smażona na złoty kolor cebula
drożdże - 1/4 paczki świeżych drożdży (nie dodawać za dużo, proponuję na
początek dać nieco mniej, jeżeli piecze się w automacie, aby ciasto nie
wykipiało na grzełkę. Gdyby rosło, trzeba podziobać palcami i wypuścić gaz z
chleba.
Technologia prosta - wlać wodę lub mleko na dno formy wcześniej smarując
osie mieszadeł paroma kroplami oleju jadalnego, wbić ewentualne jajko do
kubka, po sprawdzeniu wyglądu i zapachu dodać do formy.
Masło lub margaryną można stopić lub pokroić dawkę na plasterki i wlać lub
wrzucać do wody.
Mąkę wymieszać z solą cukrem i dodatkiem smakowym im wsypać do formy, na
końcu dodać podrobione drożdże. Niektóre skłądniki smakowe można mieszać ze
sobą np. majeranek i kminek, albo majeranek i cebula, albo majeranek z
czarnuszką. Generalnie nie powinno ich być więcej niż 5 dag
Piekarnik piecze lub tylko wyrabia - zależnie od ustawionego programu.
Gdy ustawi się tylko na ciasto drożdżowe, trzeba ciasto z foremki wyjąc na
stolnicę lub do miski, wyrobić pieczywo (np. bułki) i ułożyć na blachach do
wyrośnięcia. w skrajnym przypadku do formy silikonowej i po wyrośnięciu do
piekarnika...
Zakwas generalnie stosuje się do chlebów żytnich...
|