Data: 2007-10-04 18:32:13
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. pisze:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
>
Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
(prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły. Jadłam
taki kolorowy biszkopt przełożony białą masą - smaczny i ładny. Tort był
polany polewa z białej czekolady. Kolorowe przybranie z winogron itp.
--
XL wiosenna
|