Data: 2009-12-18 01:05:58
Temat: Re: peklowanie
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 Dec 2009 12:46:15 +0100, Krycha napisał(a):
> Jaki cel ma ciasne układanie i obciążanie (np. kamieniem) mięsa peklowanego?
> Po to, aby mięso było przykryte zalewą można dać tej zalewy więcej.
Obciążam mięso wymytym w zmywarce słojem z wodą ustawionym na talerzu
dociskającym mięso.
Zbyt dużo zalewy nie jest dobre, ponieważ sok i smak z mięsa przechodzą do
roztworu, a po co, skoro się go potem wylewa? Zalewy powinno być jak
najmniej, dlatego warto obciążać mięso.
--
Ikselka. //padnięta po przeglądzie peklowaniny i mieleniu oraz
przygotowaniu mięs na jutrzejszą kiełbasę
|