Data: 2009-12-18 06:49:55
Temat: Re: peklowanie
Od: "Tomasz O." <t...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:11zzcdcsxf7de$.hqco4rjpsq01$.dlg@40tude.net...
> Obciążam mięso wymytym w zmywarce słojem z wodą ustawionym na talerzu
> dociskającym mięso.
> Zbyt dużo zalewy nie jest dobre, ponieważ sok i smak z mięsa przechodzą do
> roztworu, a po co, skoro się go potem wylewa? Zalewy powinno być jak
> najmniej, dlatego warto obciążać mięso.
Dokładnie. Ja z zaczerpniętego z (www.wedlinydomowe.pl) przepisu stosuje 2,5
litra zalewy na 5 kg mięsa. Steżenia nie pamiętam ale mam je przeliczone już
w łyżkach soli na te 2,5 litra wody i działa (znaczy się mi smakuje).
> Ikselka. //padnięta po przeglądzie peklowaniny i mieleniu oraz
> przygotowaniu mięs na jutrzejszą kiełbasę
To ile Ty tego robisz???
Przede mną dzisiaj to zadanie, ale ja robie symboliczne ilości. 4 kg szynki,
4 kg baleronu i z 4 kg kiełbasy.
--
Pozdrawiam
Tomasz
|