Data: 2020-12-20 14:30:03
Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 19.12.2020 o 14:09, cef pisze:
> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
> ciasta.
> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi
> z powodu
> ich nietechnologiczności raz do roku.
Wbrew pozorom drobniutko pokrojoną kapustę wygodniej jest pakować w
pierogi niż kapustę niepokrojoną, z ciągnącymi się fragmentami. Moim
zdaniem - o ile nie zostanę tu zjedzona przez kulinarnych purystów -
można do tak poszatkowanej drobno kapusty dodać trochę bułki tartej,
która powinna spoić nieco ten farsz. Ja tak czasem robię.
Ewa
|