Data: 2020-12-20 14:32:58
Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
>> ciasta.
>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi
>> z powodu
>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>
> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
> maszynke
> pozdr
> Stefan
> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>
Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia miałaby
utrudniać lepienie.
Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie lepią
pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
--
Trefniś
|