Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gęsie cycki Re: Gęsie cycki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gęsie cycki

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Gęsie cycki
References: <5a059bec$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a05c06b$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a05de42$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a071a85$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a07234a$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a08b343$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a09a6ad$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a0a18e6$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 14 Nov 2017 00:05:18 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 61
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1510614319 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15207 77.253.217.116:38370
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379491
Ukryj nagłówki

Pani Ewa napisała:

>> Z oscypkiem jest inaczej. Oscypki produkowane są zgodnie z regulacjami
>> unijnymi, a rogale -- cechowymi. Unijne prawo w takich razach zawsze
>> określa miejsce powstania. W przypadku oscypka wymienione są powiaty,
>> w których można je wytwarzać. Jeśli ktoś chce wyrabiać tam oscypki,
>> wyrabia, o pozwolenie pytać nie musi.
>
> Nie mam pewności, czy to tak właśnie jest jak piszesz. Nawet na samych
> Krupówkach nie każdy oscypkopodobny zwie się oscypkiem. Zatem nie tylko
> miejsce powstawania, ale także skład się liczy.

To warunek tyleż konieczny, co oczywisty -- nie można goudy sprzedawać
jako oscypka. Z mleka owczego ma być, tak stanowi unijne prawo. Które
nie do końca zgodne jest z lokalną tradycją. Jeśl hala była bogatsza,
mogła wyżywić kilka krów, to ich mleko dodawano do owczego. I nie
mówiono, że to wyrób oscypkopodobny. No ale niechta już tak będzie,
że norma ISO 9001, czy inna, reguluje bacowskie warzenie sera. Hej.

>>> Głowy bym nie dała, ale chyba były opisane na pudełku jako oryginalne.
>>> Może jeszcze dzisiaj dostali świeże? Przy okazji zajrzę jeszcze.
>> Może dlatego ich brakło, bo cukiernicy wykupili by po dychu sprzedawać
>> certyfikowane rogale?
>
> Trochę się jednak różniły od tych z cukierni na mieście. Być może to tak
> jest, że certyfikat nie gwarantuje dokładnie tego samego smaku? Albo
> któreś były oszukane. Tak czy inaczej te z cukierni były lepsze. Może
> nie aż 2,5 raza lepsze, choć to trudno na odczucia zmysłowe
> przewartościować. A może nie tylko miejsce, ale i czas ma wpływ? Jedzone
> 11 listopada smakują lepiej? ;)

A może jest tak jak z oscypkami? Ludziom przeważnie te "prawdziwe",
owcze, w cale nie smakują bardziej od tych "oszukanych", mieszanych.
Wręcz przeciwnie. Ale kierują się przy zakupie owczym pędem, a nie
smakiem.

>> Znowu inaczej. Sernik wiedeński rozpowszechnił się po świecie w czasach,
>> kiedy "brand" nie był tak ważny jak smak. Ludzie piekli i jedli bo dobry,
>> a nie bo wiedeński.
>
> Na tort Sachera są certyfikaty. I nawet w Austrii nie każdy
> sacheropodobny może się nim poszczycić.

To z tortem Sachera tak, ale nie z pozostałymi, z sernikiem i napoleonką.
Czyli jest różnie -- a to powód do uciechy.

>> A napoleonka to już w ogóle nie wiadomo skąd by miała czerpać prawa
>> licencyjne. Zresztą "napoleonka" jest w Warszawie (rozumiem, że we
>> Wrocławiu również),
>
> We Wrocławiu różnie się mówi. Mam wrażenie, że od czasów słynnych
> wspomnień papieskich częściej spotyka się kremówki.

Ktoś kiedyś dowodził, że napoleonka i kremówka to *zupełnie* inne ciasta.
I jakieś bardzo śmieszne argumenty przy tym podawał.

Jarek

--
Chycili na hali bacoska zbójnicy
Będą go warzyli na kotle w żętycy

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.11 Jarosław Sokołowski
14.11 XL
14.11 XL
14.11 Trefniś
14.11 Trefniś
14.11 FEniks
14.11 FEniks
14.11 FEniks
14.11 stefan
14.11 XL
14.11 XL
14.11 XL
14.11 Trefniś
14.11 Trefniś
14.11 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?