Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
<544ca003$0$18076$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 26 Oct 2014 11:04:44 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 33
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1414317885 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12630 77.253.217.116:45439
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358278
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
>> Proszę o pomoc w przełamaniu stereotypu. Nie rozdrobnione i nie paciate.
>> Kalarepę chyba przyjdzie gryźć i rzodkiewkę chrupać z marchewką na
>> przemian. A na gorąco?
>
> No a jak ktoś lubi kapustki - brukselka zapiekana.
> Kapustki ze dwie - trzy minuty pogotować w osolonym wrzątku, jak małe,
> to całe, a duże przekroić na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,
> polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim lub kminkiem (w
> proporcji pół łyżeczki na jakieś pół kilo brukselek) oraz posiekanym
> ząbkiem czosnku, i dokładnie wymieszać, aby brukselki pokryły się
> przyprawami. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi (mniej więcej garść
> tego ostatniego). Zapiekać w temp. 180-190 stopni jakieś 20 minut.
>
> Mniam.
Czy ta kapustka poddana dwudziestominutowym katuszom w rozgrzanym
piekarniku wciąż zachowa swoją chrupiącość? Dać komuś rozgotowaną
brukselkę na talerz, a to widuje się często, to faktycznie nietakt
wielki. Jednak gdy przewać przepis w połowie, poprzestać na samym
obgotowaniu zachowującym zieloność, polaniu oliwą dla połyskliwości
i opruszeniu czymś całkiem już świeżozielonym, jak koperek czy
bazylia, to mamy jarzynę ciepłą i chrupiącą. Choć gdy ta wystygnie,
to wcale gorszą się nie stanie -- kolejna zaleta brukselki.
Jarek
--
I dopieroż to okrutne są katusze,
gdy wokoło taka pustka, że psiamać! --
tu on czuje: dać po mordzie komuś muszę,
a tu nie ma -- a tu nie ma komu dać.
|