Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!news.neodome.net!news.redatomik.org!
newsfeed.xs4all.nl!newsfeed9.news.xs4all.nl!85.12.16.69.MISMATCH!peer02.ams1!pe
er.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!new
s.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Date: Tue, 8 Jan 2019 13:45:39 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Lines: 53
Message-ID: <5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 5.184.14.55
X-Trace: 1546951556 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 485 5.184.14.55:26594
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3552
X-Received-Body-CRC: 1130165239
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381707
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>
>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>
>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>> float
>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>
>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>
> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>
> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
> środek.
>
> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
> zdaje się ogranicza ww. problem:
>
> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>
Ja to zrozumiałam śladowo inaczej.
Te dumpli... to pierogi, na pewno, bo sprawdzałam niedawno szukając maszynki
do robienia pieroguw.
Na pewno też celem jest spowolnienie procesu gotowania.
Ja to rozumiem tak, że obniżam temperaurę, by wszystkie wypłynęły, a
temperatura nie za bardzo doszła do nadzienia.
Pewnie nieco surowe jest smaczniejsze, lub soki i smaki w niższej
temperaturce nie uciekną do wody.

W sumie wydaje mi się to bez sensu, zwłaszcza, że jesen często miłośnikiem
jedzenia pieroga surowego, lub obeshniętego.
Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
Do tegp bez wlewania jedna robota mniej.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.01 Waldemar
08.01 Stokrotka
08.01 XL
09.01 Stokrotka
09.01 John Doe
09.01 John Doe
10.01 Waldemar
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 d...@g...com
10.01 Animka
11.01 John Doe
11.01 Marcin Debowski
Let's Make..
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas
[ Gehrke, Raghu Ramakrishnan, Johannes ] Database Management Systems, 3rd Edition solutions
Glifosat! Nie gluten!
Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
[ Bradford D. Jordan, Thomas Miller ] Fundamentals of Investments 6th Edition solutions
maszynka lepiąca pierogi
Zapraszam na bloga o zdrowym odżywianiu
Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!
Let's Make..
Kibice to patrioci!
POLEXIT!
Polexit!
Tusk się ro-odzi, moc truchle-eje!
,,Praworządność" po europejsku.
,,Bratnia pomoc" wciąż aktualna.
Brawo, Cejrowski!
Woda tylko dla wybranych!
LA NAZISTA MIRTA SALVINI SI VERGOGNERA' DEL FIGLIO DI PUTTANA PADRE CHE HA IN MATTEO SALVINI. E DI LUI SI VERGOGNERA' PURE LA FASCISTROIA MADRE GIULIA MARTINELLI (CHE DAVA FIGA E CULO AL MANIACO DEPRAVATO MATTEO SALVINI SOLO PER POTER SCROCCARE .....
LA NAZISTA MIRTA SALVINI SI VERGOGNERA' DEL FIGLIO DI PUTTANA PADRE CHE HA IN MATTEO SALVINI. E DI LUI SI VERGOGNERA' PURE LA FASCISTROIA MADRE GIULIA MARTINELLI (CHE DAVA FIGA E CULO AL MANIACO DEPRAVATO MATTEO SALVINI SOLO PER POTER SCROCCARE .....
Kolejny rekord WOŚP!
Jak dwa razy obrabować Polaków?
?LOL
Oblesne levactwo atakuje!