Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiełbasa własnego wyrobu
Date: Wed, 05 Jun 2013 13:24:10 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 52
Message-ID: <kon74p$a31$1@news.dialog.net.pl>
References: <komjld$mpg$1@mx1.internetia.pl> <komk32$ir3$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-66-107.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1370431449 10337 78.8.66.107 (5 Jun 2013 11:24:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Jun 2013 11:24:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:17.0) Gecko/20130510
Thunderbird/17.0.6
In-Reply-To: <komk32$ir3$1@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351491
Ukryj nagłówki
W dniu 05.06.2013 07:58, Stefan pisze:
>
> Użytkownik "Robson" <r...@...pl> napisał w wiadomości
> news:komjld$mpg$1@mx1.internetia.pl...
>> Będę w sobotę robił pierwszy raz własną kiełbasę.
>> Mam kilka pytań do bywalców forum.
>> Anai - przeczytałem przepis na blogu, na pewno temperatura w czasie
>> wędzenia ma być 90 st. przez 4 godziny?
Stefan - średnio 4 h i średnio 90 stopni - czas i temp. podałam
orientacyjnie, bo wiadomo, że i tak trzeba tego pilnować i sprawdzać.. :D
Różnej maści specjaliści piszą tak:
Wędzenie na gorąco składa się z kilku faz:
- w dymie o temperaturze około 40-50 stopni przez godzinę, dym powinien
być rzadki,
- w dymie o temperaturze około 30-40 stopni przez dwie godziny, dym
powinien być gęsty, ze świeżego drewna lub drewna wcześniej namoczonego
w wodzie,
- w dymie o temperaturze 70-80 stopni, czyli "podpiekanie" przez 20-30
minut.
Generalnie rzecz biorąc ja w trakcie wędzenia staram się nie przekraczać
setki... co oczywiście nie zawsze mi się udaje, ale na ogół staram się,
- np. przy ostatnim wędzeniu TŻ nieco zaszalał z temperaturą i w efekcie
tego kiełbasa wyszła sucha, bez mojej ulubionej galaretki w środku :/
No i nie wkładam kiełbasy do wędzarni rozgrzanej do czerwoności, do
całkiem zimnej też nie :D
> Co prawda jam nie Ikselka, ale co ci powiem, to ci powiem.
> Zajrzyj na www. wedlinydomowe.pl zakładka dla początkujących, fajna
> rzecz (mnie osobiście po kazdej tam wizycie boli watroba- boby to sie
> zrobiło, tamto, a kto by to zjadł?)
> pozdr wędzarniczo-dymnie (nie od dymania mnie! chociaż niektóre by
> chciały...)
> Stefan
O tak! Gorąco polecam - sama zaczynałam od tej strony...
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
|