Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:WriuiQBLvfLjGIb005/msq18PkU=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59e33ed0$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<eLaEB.19865$wx4.10394@fx04.am4>
<59e29118$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e318d6$0$644$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e330a3$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 15 Oct 2017 10:56:16 GMT
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.142
X-Trace: 1508064976 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5143 79.185.230.142:64761
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 4127513335
X-Received-Bytes: 3679
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379033
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 11:55 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>
> Znów powiesz, że się czepiam :)
>
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>
> (...)
>>> Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
>>> panierkę...
>>
>> Może jako jedyny składnik - użyta do o(b)toczenia w niej krążków na
>> sucho.
>> Smażę tak karpia na Wigilię oraz świeże śledzie nad morzem.
>> Krupczatka to niemal kasza (zresztą nazywana jest też w starszych
>> przepisach mąka grysikową) - wymieszana z wodą/mlekiem/piwem nie daje
>> zawiesiny, opada na dno płynu.
>
> Mące należy dać nasiąknąć płynem - zapewniam, że odpowiednio przygotowane
> ciasto z krupczatki nie jest zawiesiną mąki w płynie i przestaje ona
> osiadać na dnie!
> A już na pewno można z niej przygotować ciasto o konsystencji śmietany do
> tempury.
> Poniżej w linku informacja, że krupczatka jest doskonała do panierki.
>
> Ale oczywiście krupczatki zastosowanie jest inne niż mąki drobnej.
>
>
>> Można z niej zagnieść ciasto na pierogi (jest świetne! - byle dosyć
>> luźne),
>> ale już naleśnikowego, tempury, zawiesiny do zupy z niej nie zrobisz.
>
> Lepiej pisz o własnych możliwościach - "nie zrobię" :)
>
>>> Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż mąka
>>> wyższego typu.
>>
>> Dlatego kazdy typ mąki jest do czego innego - warunkuje to właśnie
>> granulacja.
>
> :O
> Mylisz dwie _zupełnie_ różne cechy mąki.
> Typ mąki nie ma nic wspólnego z granulacją! Absolutnie nic!
>
> Tutaj masz mąkę krupczatkę typ-450:
> http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-krupczatka-typ-450
> Producent zapewnia - "najlepsza do panierki". A tempura to właśnie
> panierka.
Nie - tempura to ciasto, a panierka to sypka mieszanina.
>
> a tu mąkę drobną typ-450 tego samego producenta:
> http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-tortowa-typ-450
>
>
> Można kupić mąkę razową o bardzo drobnej granulacji:
> https://millekrakow.pl/produkty/szczegoly/2/30/233,m
%C4%85ka-razowa-drobna-10kg-molino-iaquone
>
> nie każda mąka razowa jest od razu mąką grahamką!
NIE MÓWILIŚMY O MĄCE RAZOWEJ.
--
XL
|