Data: 2015-02-11 19:02:51
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mbg4l0$tt$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2015-02-11 o 18:34, Pszemol pisze:
>
>> Ciekawy jest fragment na wyrabianiu ciasta bez masła i wprowadzaniu
>> go potem - czy jest na to jakieś wyjaśnienie "techniczne"? Bo w moim
>> przepisie tego nie było, chyba że coś pomieszałem...
> Wyjaśnienia technicznego nie znam, to jeszcze szkoła Babci, że do
> drożdżowego masło daje się po pierwszym wyrośnięciu, zawsze tak robię, jak
> nauczyłam się w dzieciństwie. Pewnie i na to jest kilka sposobów, ten
> zawsze się sprawdza.
Dobrze wiedzieć... dzięki.
>> Twoje ciasto nie było za bardzo sprężyste?
> Ładnie się plecie i dobrze wyrasta.
Mi ktoś powiedział że za długo musiałem wyrabiać ciasto i uwolniłem
zbyt wiele glutenu - stąd uzyskana nadzwyczajna sprężystość ciasta.
Długo wyrabiałaś swoje? Czy tak tylko trochę, do dobrego wymieszania?
|