Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!feed.new
s.qwest.net!mpls-nntp-01.inet.qwest.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537906bb$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537afdc9$0$2230$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537b58cf$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537c5bf7$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537d0f6b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<llv7ie$idh$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5385c8b0$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 28 May 2014 18:31:13 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1401294673 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2377 77.253.217.116:51805
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356063
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>>> Postanowiłem użyć do schabu. Zawijanego. Kotletowo rozbite kawałki
>>>> schabu posypałem utłuczonym zielem angielskim. Tu nie wolno sobie
>>>> żałować, nie da się tego przeangielskozielić -- na jeden kawałek
>>>> trzeba dobrych parę ziarenek. Sypane tylko z jednej strony,
>>>> wewnętrznej niejako. Tymi płatami pozawijałem po dwa kapary, suszoną
>>>> morelę, kilka dużych rodzynek, ćwiartkę nieśplika i kawałeczek cebuli.
[...sos paprykowo-ananasowy...]
> Sos moim zdaniem jest w porządku, taki po prostu słodko-kwaśny (testując
> kubkami smakowymi literki), ale jak się skomponował smakowo farsz?
Farsz w sensie nieśpliki i inne trele morele w zawiniątku? Jest coś
takiego, jak "schab ze śliwką". Potrawa, która znalazła się między
innymi w kanonie kuchni weselnej -- a to oznacza, że tolerowana być
musi przez wszystkie ciocie i wujki, więc za szokującą kompozycję
trudno ją uznać. Robi się to tak, że w całym kawałku schabu należy
przez środek wydłubać dziurę, a do niej ponawpychać suszonych śliwek.
I piec następnie. Smakowo taka słodka śliwka komponuje się z wieprzem
dobrze. Wadę ma ów schab taką, że zbyt dużo w nim schabu. Zawilec,
na którym teraz testujemy kubki, wady tej jest wyzbyty -- proporcje
między mięsem a resztą są w nim lepsze. No i czynimy cnotę z tego,
co w wieprzowinie jest wadą -- poddana dłuższej obróbce termicznej
sztywnieje.
Schab nie jest rzeczą o przesadnie intensywnym czy charakterystycznym
smaku. Dlatego dobrze łączy się z mocnymi smakowo suszonymi owocami.
Korzenie też mu dobrze robią. W tym wydaniu najbardziej podchodzi mi
ziele angielskie, chociaż odrobina goździka też jest niczego sobie.
A jeśli już koniecznie miałby być pieczony w całości, to oczywiście
bez kminku nie da rady.
Jarek
--
Potem zaś przyszła długa seria rozróżnień między trelami i morelami: że
pierwsze są łyse, a drugie mają włoski, a dalej -- jakie są rymy do słowa
"kapustka" i jakimi słowy obraził papież Ulm z Pendery antypapieża Mulma,
i kto ma grajnicę grzebienną.
|