Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik świąteczny dojrzewający Re: Piernik świąteczny dojrzewający

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Piernik świąteczny dojrzewający

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
References: <58337545$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
<58346ab6$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<58347a71$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5834a2b7$0$5156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<58357d00$0$5156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<58358873$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<58359097$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<o1452m$7hv$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 23 Nov 2016 14:38:40 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 19
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1479908320 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15190 77.253.217.116:14099
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2224
X-Received-Body-CRC: 4293438511
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374569
Ukryj nagłówki

Pan stefan napisał:

> Od późnego Gomułki jednym z moich podstawowych obowiązków domowych w
> rodzinnym domu była gdzieś pod koniec października podróż do Brzeska.
> Tam, albo u znajomego słodowego albo u :Krakowianek: kupowałem świeżutki
> porter okocimski. Miał on dwojakie zastosowanie - do piernika (zawsze
> zagniatany sporo przed Świętem Zmarłych i do porteróweczki (niezbędnej
> na wigilijnym stole (do karpika w szarym sosie też) :) Resztą (porteru)
> zajmował się Ojciec, mnie nie za bardzo podchodził (wolałem Okocim pełny
> jasny albo Stawski Beer.)

Czy sprzeczność jaką widzę między "pod koniec października" i "sporo
przed Świętem Zmarłych" jest rzeczywista, czy tylko pozorna, bo piernik
wyrabiany był w nieznanej mi wieloetapowej technologii, w której proces
zagniatania i zalewania porterem były procesami odrębnymi i rozdzielonymi
w czasie?

--
Jarek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.11 FEniks
23.11 FEniks
23.11 Jarosław Sokołowski
23.11 stefan
23.11 Jarosław Sokołowski
23.11 Qrczak
23.11 stefan
23.11 Qrczak
23.11 Ikselka
23.11 Ikselka
23.11 Ikselka
23.11 Jarosław Sokołowski
23.11 Jarosław Sokołowski
23.11 Qrczak
23.11 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6