Data: 2015-02-11 18:50:08
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 11 Feb 2015 18:22:22 +0100, bbjk napisał(a):
> Pierwszy raz to był przypadek, ciasto zrobiłam wieczorem, a ponieważ
> chciało mi się spać, wstawiłam je do lodówki, gdzie wyrosło podczas
> nocy. Chałka była pyszna, to powolne rośnięcie jej posłużyło, więc potem
> powtarzałam proceder, tym bardziej, ze wygodny, jeśli chce się mieć
> świeże pieczywo na śniadanie.
Prawdziwa chałka powstaje z ciasta tzw parzonego (zaparzanego) - ma ono
zupełnie inne właściwości, niż takie normalne ciasto. Zaparzanie polega na
wlaniu do mąki mleka prawie gotującego się.
|