Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
eer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.
com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02
.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
for-mail
Date: Wed, 28 May 2014 13:29:54 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537906bb$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537afdc9$0$2230$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537b58cf$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537c5bf7$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537d0f6b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<llv7ie$idh$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Message-ID: <5385c8b0$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.187.115
X-Trace: 1401276592 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2153 83.10.187.115:1337
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3876
X-Received-Body-CRC: 2943369152
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356058
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-05-28 12:58, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Basia napisała:
>
>>> Postanowiłem użyć do schabu. Zawijanego. Kotletowo rozbite kawałki
>>> schabu posypałem utłuczonym zielem angielskim. Tu nie wolno sobie
>>> żałować, nie da się tego przeangielskozielić -- na jeden kawałek
>>> trzeba dobrych parę ziarenek. Sypane tylko z jednej strony,
>>> wewnętrznej niejako. Tymi płatami pozawijałem po dwa kapary, suszoną
>>> morelę, kilka dużych rodzynek, ćwiartkę nieśplika i kawałeczek cebuli.
>> [...]
>>
>>> Ja dusiłem w sosie paprykowo-ananasowym. Paprykę posiekać należy w
>>> długie cienkie paski i dorzucić na patelnię. Papryka czerwona, zwykła
>>> białobrzeska. Duża raczej. Gdybym miał, to bym dodał też trochę
>>> jalapenos lub czegoś ostrego. Najpierw dusić paprykę samą, aby nieco
>>> zmiękła, a jej czerwoność przeszła do patelnianych tłustości. Wtedy
>>> można zacząć zalewać sokiem ananasowym z dodaną mąką, ale powoli.
>> Ciekawa jestem efektu smakowego tej mieszanki. Czy stworzyła się tzw.
>> nowa jakość z przenikających się smaków i aromatów, czy wszystko
>> oddzielnie wyczuwały kubki smakowe?
> To już chyba każdy musi na swoich receptorach wypróbować, inaczej ciekawości
> nie zaspokoi w pełni. Gdy zdarza mi się testować podobne rzeczy na losowej
> próbie statystycznej degustatorów, przeważaja głosy "a co to to takie?"
> -- ci z kubkami smakowymi niczym chromatograf są w mniejszości.
>
> Papryka z ananasem łączy się dobrze. W tym sosie paprykę dobrze *widać*,
> jest rozpoznawalną, taka lekko tylko podduszona. Poza nią jest substancja
> lekko przezroczysta, której oko nie ma jak ocenić. Ananas modyfikuje
> smak papryki, co całkiem dobrze mu wychodzi. I dobrze się za tą papryką
> kryje -- ale może to dlatego, że nikt go się tam nie spodziewa.
>
> Następnym razem zrobię inaczej -- sos z papryki i ananasa. Takiego
> w kawałkach. Żeby go widać było. Smak z grubsza ten sam, ale wrażeń
> można się spodziewać innych. Bo od razu widać, że ananas. I konsystencję
> swą zachować powinien. Innym smakiem też chyba tak łatwo nie przejdzie
> jak papryka.
Sos moim zdaniem jest w porządku, taki po prostu słodko-kwaśny (testując
kubkami smakowymi literki), ale jak się skomponował smakowo farsz?
Ewa
|