Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smardze Re: Smardze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smardze

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
eer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.
com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02
.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
for-mail
Date: Wed, 28 May 2014 13:29:54 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537906bb$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537afdc9$0$2230$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537b58cf$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537c5bf7$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<537d0f6b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<llv7ie$idh$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Message-ID: <5385c8b0$0$2153$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.187.115
X-Trace: 1401276592 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2153 83.10.187.115:1337
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3876
X-Received-Body-CRC: 2943369152
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356058
Ukryj nagłówki

W dniu 2014-05-28 12:58, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Basia napisała:
>
>>> Postanowiłem użyć do schabu. Zawijanego. Kotletowo rozbite kawałki
>>> schabu posypałem utłuczonym zielem angielskim. Tu nie wolno sobie
>>> żałować, nie da się tego przeangielskozielić -- na jeden kawałek
>>> trzeba dobrych parę ziarenek. Sypane tylko z jednej strony,
>>> wewnętrznej niejako. Tymi płatami pozawijałem po dwa kapary, suszoną
>>> morelę, kilka dużych rodzynek, ćwiartkę nieśplika i kawałeczek cebuli.
>> [...]
>>
>>> Ja dusiłem w sosie paprykowo-ananasowym. Paprykę posiekać należy w
>>> długie cienkie paski i dorzucić na patelnię. Papryka czerwona, zwykła
>>> białobrzeska. Duża raczej. Gdybym miał, to bym dodał też trochę
>>> jalapenos lub czegoś ostrego. Najpierw dusić paprykę samą, aby nieco
>>> zmiękła, a jej czerwoność przeszła do patelnianych tłustości. Wtedy
>>> można zacząć zalewać sokiem ananasowym z dodaną mąką, ale powoli.
>> Ciekawa jestem efektu smakowego tej mieszanki. Czy stworzyła się tzw.
>> nowa jakość z przenikających się smaków i aromatów, czy wszystko
>> oddzielnie wyczuwały kubki smakowe?
> To już chyba każdy musi na swoich receptorach wypróbować, inaczej ciekawości
> nie zaspokoi w pełni. Gdy zdarza mi się testować podobne rzeczy na losowej
> próbie statystycznej degustatorów, przeważaja głosy "a co to to takie?"
> -- ci z kubkami smakowymi niczym chromatograf są w mniejszości.
>
> Papryka z ananasem łączy się dobrze. W tym sosie paprykę dobrze *widać*,
> jest rozpoznawalną, taka lekko tylko podduszona. Poza nią jest substancja
> lekko przezroczysta, której oko nie ma jak ocenić. Ananas modyfikuje
> smak papryki, co całkiem dobrze mu wychodzi. I dobrze się za tą papryką
> kryje -- ale może to dlatego, że nikt go się tam nie spodziewa.
>
> Następnym razem zrobię inaczej -- sos z papryki i ananasa. Takiego
> w kawałkach. Żeby go widać było. Smak z grubsza ten sam, ale wrażeń
> można się spodziewać innych. Bo od razu widać, że ananas. I konsystencję
> swą zachować powinien. Innym smakiem też chyba tak łatwo nie przejdzie
> jak papryka.

Sos moim zdaniem jest w porządku, taki po prostu słodko-kwaśny (testując
kubkami smakowymi literki), ale jak się skomponował smakowo farsz?

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.05 Jarosław Sokołowski
28.05 Jarosław Sokołowski
28.05 FEniks
28.05 Jarosław Sokołowski
28.05 FEniks
28.05 Jarosław Sokołowski
29.05 bbjk
29.05 bbjk
29.05 Ikselka
29.05 Jarosław Sokołowski
29.05 Jarosław Sokołowski
02.11 Jarosław Sokołowski
02.11 FEniks
02.11 Jarosław Sokołowski
02.11 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?