Data: 2022-04-09 08:16:28
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>> korzonki łopianów.
>>
>
> Podaj przepis na te korzonki.
>
wedle woli
Jadalne części łopianu o tej porze roku to korzenie. Aby były smaczne i
miękkie, muszą być zebrane między jesienią a wiosną następnego roku,
przed pojawieniem się łodygi z kwiatami.
Korzeń zawiera dużo inuliny - cukru nie przyswajanego przez człowieka,
może więc powodować fermentację w jelitach i wydzielanie gazów. Z
drugiej strony substancja ta stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii
jelitowych.
Aby rozłożyć inulinę, trzeba korzeń łopianu piec lub smażyć w
temperaturze powyżej 180°C (tak, aby go przypiec jak frytki) albo
gotować przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem octu.
pozdr
Stefan
|