Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krążki kalmarów w cieście - jak? Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-10-15 11:55:47
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 10:14 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .10.2017 o 00:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Ziggi <Z...@v...you> wrote:
>>>>> On 2017-08-29, i...@g...pl wrote:
>>>>>> No wiem, jak, generalnie sprawa niby prosta. Chodzi mi jednak o takie
>>>>>> jak w Nordfiszu, albo lepsze. Ktoś ma jakiś sprawdzony chłyt, aby
>>>>>> były
>>>>>> mięciutkie, chrupiące i pyszne?
>>>>>
>>>>> Piwo,woda sodowa, maka.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Bez jajek? Tylko to??
>>>
>>> To i tak jakaś wypasiona panierka :)
>>>
>>> Polecam próby z tempurą - mąka, lodowata woda i sól.
>>>
>>
>> A ta mąka na tempurę jakiej granulacji?
>
> Właśnie poruszyłaś dość drażliwy temat :)
> Nie chodzi o samą tempurę, ale o próby wykonania każdej egzotycznej dla
> nas potrawy.
>
> Kiedyś chyba Michel Moran stwierdził, że odwzorowanie przepisu/receptury
> to nie to samo, co ugotowanie danej potrawy. Trzeba znać jej _prawdziwy_
> smak i całą kuchenną otoczkę związaną z tą potrawą.
>
> Na przykład spróbujcie podać Japończykowi przepis na bigos i dostarczcie
> wszystkie produkty.
> Efektem na pewno nie będzie tradycyjny polski bigos.
> Zwłaszcza, że bigos ma nieskończenie wiele wersji :)
>
> Tak samo japońska tempura - nie sądzę, żeby wykonana przez Polaka została
> zaakceptowana w japońskim barze tempura :)
>
> Doczytałem w sieci, niektórzy (prawdopodobnie błędnie) twierdzą, że
> tradycyjna tempura zawiera jajka.
> Większość źródeł wyklucza jajka, a prawda pewnie jest związana z regionem
> i okolicznościami.
>
> Jeśli chodzi o mąkę do tempury, to mowa o mące pszennej, niektórzy dodają
> kukurydzianej, czy z tapioki.
>
> Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
> panierkę...

Może jako jedyny składnik - użyta do o(b)toczenia w niej krążków na sucho.
Smażę tak karpia na Wigilię oraz świeże śledzie nad morzem.
Krupczatka to niemal kasza (zresztą nazywana jest też w starszych
przepisach mąka grysikową) - wymieszana z wodą/mlekiem/piwem nie daje
zawiesiny, opada na dno płynu.
Można z niej zagnieść ciasto na pierogi (jest świetne! - byle dosyć luźne),
ale już naleśnikowego, tempury, zawiesiny do zupy z niej nie zrobisz.

> Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż mąka
> wyższego typu.

Dlatego kazdy typ mąki jest do czego innego - warunkuje to właśnie
granulacja.

>
> Jedyne, co można zrobić, to próbować :)
>

Ha. Raz w życiu liczyłam na gotowiec i oto mam ?

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
15.10 cef
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 cef
15.10 Ziggi
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?